De vijf mooiste bloesemwandelingen van Nederland
In de maanden april en mei kún je er bijna niet omheen: bloesem. Om jou de gelegenheid te geven deze kleurige bloemenpracht in alle rust te bewonderen, hebben wij de vijf mooiste bloesemwandelingen voor je op een rij gezet.
1. Park Lingezegen bij Arnhem
Lengte: 8,5, 9 of 17 km. Startpunt: Station Elst. Hond mee? Helaas niet.
Deze NS-wandeling is genoemd naar een gloednieuw landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen. Je wandelt door deelgebied De Park, een stadspark waar bos en open gedeelten elkaar afwisselen, en ervaart een oase van rust. De prachtige oude notenlaan, behorend bij een middeleeuws kasteel dat helaas in de negentiende eeuw is afgebroken, staat in de bloesemperiode volop in bloei. Daarnaast loop je door Uiterwaardpark Meinerswijk, een natuurgebied met veel vogels, bijzondere planten en grote grazers.
2 Wandelroute Lusthof de Haeck
Lengte: 3,3 km. Startpunt: Werkschuur de Kievit. Je bereikt de werkschuur het beste door op station Woerden een OV-fiets huren. Het is vanaf het station ongeveer 40 minuten fietsen. Hond mee? Ja, mits aangelijnd.
Ben je op zoek naar een nieuw schilderij voor boven de bank? Neem dan je camera mee op deze wandeling van Natuurmonumenten in dit kleine bosgebied bij de Nieuwkoopse Plassen. De witte bloesem van de krentenboompjes weerspiegelt prachtig in het heldere water – mits het weer meezit, natuurlijk. Hoe dan ook maak je een mooi rondje in dit gevarieerde gebied.
3 Wandelroute bij Kasteel Eerde, vlak bij Ommen
Lengte: 2,69 km. Startpunt: Station Ommen, vanaf daar 10 minuten met de bus. Hond mee? Ja, mits aangelijnd.
Bloeiende krentenboompjes zorgen op deze wandeling over het historische landgoed voor een prachtige witte zoom rondom de akkers. Dat heeft Natuurmonumenten goed bekeken. Die boompjes komen overigens niet uit Nederland. Baron Van Pallandt nam ze aan het begin van de twintigste eeuw mee uit Amerika. Thuiskomen met exotische bomen en struiken betekende destijds aanzien en rijkdom. Genoeg bloesem gezien? Ga dan op zoek naar dassensporen of bewonder de statige lanenstructuur en Engelselandschapsstijl van het park.
4 Wandeling landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
Lengte: er zijn vier wandelingen vanaf het landgoed. De kortste route is 2,5 km, de langste 12,5 km. Startpunt: Vanaf station Beesd loop je zo het landgoed Mariënwaerdt op. Hond mee? Op het landgoed wel mits aangelijnd, op sommige wandelingen niet in verband met verstoring van het vee. Gratis? Het landgoed is vrij toegankelijk.
Op het landgoed zijn vier wandelingen uitgezet met verschillende lengtes. De Klompenroute brengt je naar de toch wel wereldberoemde Appeldijk, gelegen tussen het Betuwse Tricht en Beesd, waar aan beide kanten appelbomen In bloei staan. Naast mooi, ontzettend fotogeniek. Uitgewandeld? Op het landgoed vind je ook een pannenkoekenhuis en een restaurant, waar zo veel mogelijk gekookt wordt met de biologische producten van eigen oogst.
5 wandelen bij de Waterlinie Culemborg
Lengte: 7, 8, 13, 5 of 17 km. Startpunt: Station Houten - Castellum Hond mee? Helaas niet. Deels verboden, alternatief wordt wel gegeven.
Een prachtige NS-wandeling die je langs forten en bunkers uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie – een verdedigingslinie uit vroeger tijden – leidt. Alleen om die reden is de route al uniek. Tel daarbij op dat je kersenbomen en -boomgaarden in bloei gaat zien en de leukste voorjaarswandeling is geboren. Al helemaal als je weet dat je exclusieve korting krijgt op de wandelgids via de link hieronder. Nog een tip: in het voorjaar en de zomer steek je vanaf deze route de Lek over met de Liniepont of struin je door uiterwaardengebied de Steenwaard.
Wat is bloesem?
Wat is bloesem?
Met bloesem worden alle bloemen van een boom aangeduid. De term wordt vooral gebruikt voor bloeiende fruitbomen. De periode waarin de bomen in bloei staan is lastig te voorspellen. Is het al vroeg in het jaar warm en zonnig weer, dan ontpoppen de bloemen eerder en kan de periode korter zijn. Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen.
Waar vind je bloesem? Nederland kent drie belangrijke fruitbloesemgebieden: • Rivierenland, bekend van Linge, Betuwe én Flipje • Zuid-Limburg, in het Geuldal vind je hoogstamboomgaarden met bloesems van appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen • Zuid-Beveland, bekend om de perenbloesems.
Wanneer bloeien de fruitbomen?
De bloeiperiode is onder meer afhankelijk van het weer, maar bepaalde boomsoorten houden hun eigen bloeiperiode. Zo weet je dat je voor de Japanse sierkers te laat kunt zijn – maar voor de meidoorn en kornoelje ruim op tijd. • Abrikozen en amandelbomen: medio maart • Sleedoorn: maart • Perzik-, kersen- en pruimenbomen: begin april • Appel- en perenbomen: medio april • Japanse sierkers: april • Krentenboom: vanaf april en mei • Judasboom: vanaf april en mei • Meidoorn: mei • Kornoelje: mei en juni.
Hoelang duurt bloesem?
De bloei duurt gemiddeld twee weken, waarbij de roze kleur steeds lichter wordt. Zorg dus dat je er op tijd bij bent. Ben je een echte bloesemfan, installeer dan de ‘Bloesemalert’-app op je telefoon. In deze app vind je alle informatie rondom de bloesemperiode en ben je altijd als eerste op de hoogte.
Tekst: Jansen&Hermsen. Beeld: Getty Images, Alamy, ANP, Leendert Jansen
Deel via:
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS
› Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties