Zeker Zien & Doen

Een toffe tentoonstelling in een kloosterhotel in Vught, Elvis die voor even tot leven komt, en Marty Byrde is back. Wij verzamelden alles wat je dit voorjaar weer wilt zien én doen.

EXPOSITIES

AMSTERDAM

Mode en vrijheid

T/m 3 april

Eén woord, één lettergreep: gaan! Mits je van mode (en geschiedenis) houdt, uiteraard. Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van het Amsterdam Museum en collecties van toonaangevende modeontwerpers, vertelt Maison Amsterdam over onze vrijzinnige en creatieve hoofdstad. Centraal staat hoe vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden.

amsterdammuseum.nl

Expositie Maison Amsterdam

Beeld: Amsterdam Museum

Stedelijk Museum Schiedam

Beeld: Stedelijk museum Schiedam

VUGHT

Zin in zingeving

T/m 31 augustus 2022

‘Kunst kan soms helpen als woorden tekortschieten. Het kan best een beetje schuren, net als het leven zelf’, aldus Trudi van Zadelhoff, gastconservator van de uiterst toffe pop-uptentoonstelling Zingeving en reflectie in Vught. Bijna zestig kunstwerken van het Stedelijk Museum Schiedam zijn tot eind augustus te bewonderen in het prachtige Kloosterhotel ZIN. Let op: telefonisch reserveren verplicht.

stedelijkmuseumschiedam.nl

ZUTPHEN

Schatten uit het Rijks

T/m 20 maart

De Hanzestad Zutphen is op zichzelf al een bezoekje waard, maar de voorstelling Hoge Luchten maakt helemaal dat je je rap die kant op wilt begeven. Een selectie van veertig schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum toont het unieke Nederlandse landschap door de eeuwen heen ter land, ter zee en juist ... in de lucht. Een lust voor het oog, deze tentoonstelling in Stedelijk Museum Zutphen.

museazutphen.nl

Stedelijk Museum Zutphen

Beeld: Joep Jacobs

Meer fijne cultuurtips in aanloop naar de lente?

MUZIEK

Ramsey Nasr

Beeld: Kelly-ann van Steveninck

DIVERSE LOCATIES

Heden en verleden

22 t/m 27 maart

In het theatraal muziekverhaal Spraakmakers combineren Nederlandse topacteurs prikkelende verhalen over de wereld van nu met bijpassende klassieke muziek van toen. Tegelijkertijd verteld én gespeeld door meestervertellers als Pierre Bokma en Ramsey Nasr en topensembles als Ragazze Quartet en Holland Baroque. spraakmakers.net

Muziek La Petite Bande

Beeld: Frank Toussaint

AMSTERDAM

Paas-Passion met La Petite Bande

3 april

Op zondagmiddag 3 april 2022 vindt een intieme uitvoering plaats van Bach’s Matthäus Passion in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Het wereldberoemde barokorkest La Petite Bande tekent voor deze door pers en publiek geroemde topuitvoering in één van mooiste concertzalen ter wereld. barokvocaal.com

Muziek Elvis Tribute

Beeld: Alamy

EINDHOVEN

Hij leve hoog

24 april

Stof die vetkuif maar af: de originele muzikanten van Elvis Presley (drummer Bob Lanning en Jim Murray van The Imperials) brengen 24 april de grootste hits van Elvis Presley ten gehore. De 36-jarige Dwight Icenhower – de ‘best Elvis tribute artist ever’ – neemt de zang op zich. Ogen dicht, en het is net alsof The King recht voor je neus staat. effenaar.nl

THEATER

Theater Bij twijfel hard zingen

Bij twijfel hard zingen

T/m mei

Ze veroverde de harten van heel Nederland tijdens haar deelname aan De Slimste Mens, en nu is Francis van Broekhuizen ook in levenden lijve op de bühne te bewonderen. Niet alleen (opera)zingend, maar ook pratend – en met Gregor Bak op de piano. Bij Twijfel Hard Zingen is een concert, theatercollege en cabaretvoorstelling in één. Gaat dat zien – en zingen.

francisvanbroekhuizen.nl

FILMS

Film Downton Abbey

Earl Grey met de Fransen

vanaf donderdag 17 maart in de bioscoop

Prachtige kleding, subtiele (Britse) humor en verhaallijnen waar zelfs Goede Tijden Slechte Tijden een puntje aan kan zuigen. Hoe hebben we al die tijd zónder Downton Abbey gekund? In alweer de tweede film van de hitserie - Downton Abbey: A New Era - verlaat de adellijke familie hun kasteel voor een bezoekje aan de villa van Dowager Countess (Maggie Smith) in Zuid-Frankrijk. Is het al bijna maart? filmladder.nl

Film De beentjes van Sint-Hildegard

Oost west, Finkers op z’n best

nu te zien via CineMember*

Ruim 700.000 mensen zagen De Beentjes van Sint-Hildegard al in de bioscoop – en vanaf nu is de heerlijke komedie ook te zien via de Nederlandse kwaliteits-streamingdienst CineMember. Het verhaal vertelt over Jan (Herman Finkers) die al 35 jaar getrouwd is met Gedda (Johanna ter Steege). Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Onmeunig mooi, dit Twentse schouwspel. cinemember.nl

* Lezers van SPOOR ontvangen 50% korting op de eerste twee maanden onbeperkt films kijken op CineMember (€9,99 i.p.v. €19,98). Opzeggen kan ieder moment. Ga naar www.cinemember.nl, maak een account aan, klik op ‘Voeg voucher- of giftcardcode toe’ en gebruik de code SPOOR2022. De actie loopt tot 25 april 2022.

SERIE

Byrde is back

sinds 21 januari op Netflix

2020 duurde lang. Iets met een voortslepend virus, maar ook omdat we bijna niet konden wáchten op het vervolg van de hitserie Ozark. Het langverwachte vierde seizoen staat nu eindelijk op Netflix, althans – het eerste deel, want het zijn er twee. Hoe het gaat met – tussen aanhalingstekens – ‘financieel adviseur’ Marty Byrde en zijn familie? Het grote bingen kan beginnen.

Serie Ozark

Beeld: Alamy

PODCAST

Eyepodcast De verdwijning van Iris

Ga blind op je gehoor

Niet alleen bijzonder, maar ook uniek: deze interactieve podcastserie De Verdwijning van Iris. Met de Eyepodcast-app – bestuurd door je stem – moet je op basis van gehoor en geheugen keuzes maken die het verhaal sturen. Zo ervaar je hoe je je weg vindt in een onbekende wereld. Cabaretier Vincent Bijlo is ambassadeur én een van de stemmen in het eerste verhaal.

De podcast is een idee van de Oogvereniging en haar partners, die hiermee aandacht vragen voor het leven met een oogaandoening.

Wil jij de leukste cultuurtips ook via mail ontvangen? Dat kan!

Samenstelling en tekst: Jansen&Hermsen.

Deel via:

Laat jezelf weer gaan. NS Flex aan.

Met een NS Flex-abonnement reis je met de korting die past bij al je uitstapjes. Zonder saldo te laten. Inchecken, en zo op pad.

Lees meer