Wandelen over water
5x leuke vlonderpaden in Nederland
Zin in een avontuurlijke wandeling? Stap eens over een vlonderpad, een pad op pootjes, zodat je voeten droog blijven. Hopen op een flinke bui vooraf, want dan zijn deze wandelingen nóg mooier.
WANDELROUTE
1. Door het stroomdal van de Drentse Aa
Lengte: 10 of 15 km. Start- en eindpunt: Station Assen. Hond mee? Nee.
Dit is een wandeling langs het beste van Drenthe: je laat de stad achter je en stapt zó een romantisch schilderij in. Dit wordt niet voor niks een van de best bewaarde beeklandschappen van West-Europa genoemd. Het natuurlijke grasland valt meteen op: niet één vlakte van egaal groen, maar weides met diverse grassoorten en kruidige planten. Langs de slingerende Drentse Aa – in Drenthe heet zo’n beek een diepje – reiken bomen naar hemel en water, wat soms grillige vormen tot gevolg heeft. De kans is groot dat er nog te oogsten valt van de talloze bramenstruiken die je tegenkomt.
Je vervolgt je weg langs een snoeperig gehucht met oude boerderijtjes, een hunebed, de brink in Rolde, waar je even kunt bijtanken op een terras, langs De Balloohoeve, waar je iets kunt drinken en gezonde waar koopt in de boerderijwinkel. Hier overnachten – in een mooie safaritent – is ook een optie. In het laatste deel van de route kom je bij Kampsweide, een zompig veengebied met heide, een ven en moeras. Je wandelt over een vlonder. Als de zon éven schijnt, vormt de weerspiegeling van de lucht in het water een adembenemend schouwspel.
WANDELROUTE
2. Moerasbos en hooilandjes bij het Naardermeer
Lengte: 6 km. Startpunt: Naardermeer 7 in Naarden. Vanaf station Bussum is het een dikke kilometer naar het startpunt. Hond mee? Nee.
Dit is een avontuurlijke route, heel geschikt voor kinderen. Het Naardermeer wordt omringd door moerasbos, een ondoordringbare woestenij zonder paden. Je kunt er alleen in via een smal vlonderpad dat deel uitmaakt van deze wandeling. Heb je al een beeld? De sfeer is er sprookjesachtig. Na het donkere bos wandel je dwars door in ere herstelde hooilandjes waar planten als kleverige ogentroost en moeraswolfsklauw vlinders en insecten aantrekken. In de verte zie je het wuivende riet langs ondiepe plassen. Je komt een vogelkijkhut en verschillende observatiepunten tegen aan de oever van het Naardermeer, waar je vogels kunt bekijken.
En er is meer … Op zonnige, wat warmere dagen heb je de grootste kans dat je een ringslang in het water ziet zwemmen. Niet schrikken: deze zijn absoluut ongevaarlijk. Let wel op, dit is een laarzenpad: ondanks de vlonderpaden kan het op sommige paden behoorlijk modderig zijn. En nog een tip: een stukje ten noorden van het start- en eindpunt van de route ligt Gasterij Stadszigt, een fijne plek om na te genieten.
WANDELROUTE
3. Het vogelreservaat bij Wageningen
Lengte: 3 km. Startpunt: Blauwe Kamer 14, Wageningen. Bij station Ede-Wageningen zijn OV-fietsen te huur. Het is 6 km naar het startpunt. Hond mee? Nee.
Deze wandeling is vrij kort en daardoor ideaal als je met kinderen op pad bent. Zonder haast genieten dus: kijk om je heen, liefst met een verrekijker in de aanslag. Dit voormalige terrein van een steenfabriek aan de oever van de Nederrijn – je komt restanten van bakovens tegen – is een rivieroeverreservaat, een vogelrustgebied. Je ziet ze vast vliegen: lepelaars, zilverreigers, aalscholvers en nog veel meer. In het informatiecentrum bij de start van de route vind je informatie over de soorten vogels die je kunt spotten. Als je héél veel geluk hebt misschien zelfs een visarend. Het gebied is door de aan- en afvoer van water voortdurend in beweging. De rust regeert hier. Er grazen gallowayrunderen en konikpaarden. Bij het uitzichtpunt kun je uren turen. Heb je waterdichte schoenen aan – een aanrader – dan is het extra stukje naar de vogelkijkhut verderop een must. Heb je ooit zo’n stilte meegemaakt?
WANDELROUTE
4. Door het hart van landgoed Twickel
Lengte: 10 km. Startpunt: de route, een rondwandeling, komt langs Station Delden. Hond mee? Ja, maar er is hier en daar een alternatieve route nodig.
De verscheidenheid van het Twentse landschap trekt aan je voorbij tijdens deze wandelroute. Kasteel Twickel is imposant, de oudste delen stammen uit de vijftiende eeuw. Ook de tuinen, met stijlen vanaf de renaissance, zijn beroemd. De Twickelervaart werd ooit druk bevaren door vrachtboten, nu is het meer een verstilde sloot. Erve Delta is maar een van de 150 boerderijen die bij het landgoed horen, je passeert er verschillende langs deze route. Je herkent ze aan de zwart-witte luiken. Vijftig zijn er nog in functie als agrarisch bedrijf, de andere worden alleen bewoond.
Bij Erve Bokdam tref je een picknickplaats aan met een kar vol versnaperingen. Je vervolgt je weg door het Koematenveld, een nat heidegebied. Je wordt via het vlonderpad door een wat on-Nederlands aandoend landschap geleid. Let verderop ook op de glooiende essen – hoger gelegen akkers – en de stuwwallen, gevormd tijdens de laatste ijstijd. Een hoge voetgangersbrug brengt je over de rondweg. Hier wordt wel gezegd: Parijs heeft de Eiffeltoren en wij hebben deze brug.
WANDELROUTE
5. Over het vlonderpad van het Mastbos in Breda
Lengte: 7 km. Start en eindpunt: Café De Kogelvanger, Galderseweg 55 in Breda. Bereikbaar per OV-fiets vanaf station Breda: 6 km. Je kunt ook de bus nemen: halte De Blauwe Kamer is vlak bij het startpunt. Hond mee? Ja, aangelijnd.
Het Mastbos is het pronkstuk van de Baronie van Breda. Het is een statig bos, aangelegd door de zestiende-eeuwse stadsbaronnen, met vijvers en vennetjes en met bomen die soms wel 500 jaar oud zijn. Het gebied grenst pal aan de stad, maar daar merk je niks van. Het is niet zo moeilijk om je voor te stellen hoe prinsen van Nassau hier te paard gingen jagen, of voor je te zien hoe smokkelaars en stropers hier hun weg vonden.
Het is heerlijk wandelen over machtige lanen en kronkelende bospaadjes, langs imposante zomereiken en oeroude grove dennen. Er kan zomaar een eekhoorn of specht aan je voorbijschieten. Maar er is méér dan bos: de houtvijver is een belangrijke broedplaats voor allerlei libellen en juffers. Er staan bankjes: ga even zitten op om je gemak te kijken. Op de uitgestrekte heidevlakte komt zonnedauw voor, een vleesetend plantje. Het houdt van natte voeten, wandelaars doorgaans niet, vandaar dat je hier een vlonderpad aantreft.
Tekst: Manon Wigny. Beeld: Alamy, ANP, Shutterstock
Deel via:
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS
› Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties
› Disclaimer › Privacy › Cookies › Bedrijfsinformatie › Voorwaarden en folders