Wandelen
5x bijzondere wandelroutes met dieren
Van ijsvogels tot bevers en grote grazers midden op je wandelpad: met een beetje geluk kun je veel dieren spotten tijdens deze 5 wandelingen in Nederland.
WANDELROUTE
1. IJsvogels, oehoes en bevers langs de Geul
Lengte: 13 of 17 km. Startpunt: Station Maastricht. Je wandelt naar NS-station Valkenburg aan de Geul óf NS-station Schin op Geul. Hond mee? Ja, mits aangelijnd.
Geen gebied kent zoveel variatie als Zuid-Limburg. Dat bevestigt deze route wel. Je passeert natuurakkertjes waarin de korenwolf leeft, een soort hamster die alleen hier voorkomt. De kans dat je er een ziet is klein. Datzelfde geldt voor de oehoe – de grootste uilensoort – die in de mergelgroeve iets verderop voorkomt. Er wordt hier geen mergel meer gewonnen, de groeve is nu een natuurgebied, een soort mini-Grand Canyon. Het zijn de hoogteverschillen die voor afwisseling zorgen in flora en fauna. Tijdens het grootste deel van de wandeling geldt: let op de blauwe flits. Een ijsvogel zie je niet vliegen, je ziet iets blauws voorbijflitsen. Kansen genoeg om ’m te spotten, omdat een deel van de route langs de Geul voert, een riviertje dat door het grote verval – 240 meter op 58 km – meer aan een bergbeek doet denken. Let ook op de vraatsporen van de bever, het grootste knaagdier van Europa (tot 125 cm en 30 kilo): je herkent de indrukwekkende tandafdruk in de wilgen langs het water. Misschien zie je ook een beverdam, een bouwwerk van takken en stammen dat ervoor moet zorgen dat de ingang van het hol onder water verborgen blijft. Een bever kom je hooguit tijdens de schemer tegen of ’s nachts. Maar de suggestie is minstens zo spannend.
WANDELROUTE
2. Gemekker op de Posbank
Lengte: 5,5 km. Startpunt: Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg in Rheden. Wandelend van en naar station Rheden komt er 6 km bij. Hond mee? Ja, mits aangelijnd.
In dit beroemde heidegebied vlak bij Arnhem kun je niet alleen zwijnen tegenkomen, maar ook reeën of edelherten – meestal heel vroeg in de ochtend of in de schemer. Een ander adembenemend plaatje is de schaapskudde. Je hoeft trouwens niet gek op te kijken als je tussen het geblaat ook gemekker hoort: er horen namelijk 7 geiten bij de kudde. Ze eten namelijk, nog beter dan schapen, de jonge boompjes tussen de heideplanten op. Zo zorgen ze er samen voor dat de heide niet verdwijnt onder struikgewas en bomen. Liggend op je rug zie je nog meer: een fladderend heideblauwtje, zo’n prachtig vlindertje, of de boomvalk, die op libellen jaagt. Spreid een kleedje uit en kijk naar voorbijschietende sprinkhanen of mestkevers die langskomen.
WANDELROUTE
3. Grazers en zwemmers in de Kennemerduinen
Lengte: 15 of 16,5 km. Startpunt: station Santpoort-Noord. Je wandelt naar station Zandvoort óf naar station Overveen. Hond mee? Nee, dat is hier strikt verboden.
In dit uitgestrekte natuurgebied is veel rust en stilte. En ook bij minder mooi weer – als het niet zo druk is – valt hier veel te genieten. Het landschap golft; je klimt naar schitterende vergezichten en daalt naar duinkommen in de luwte. Je komt onderweg verschillende grazers tegen, levend in kuddes. Als het warm is, zoeken ze samen een beschutte plek. Maar net zo goed staan ze midden op het wandelpad: er gebeurt niks als je ze met rust laat en in een ruime boog passeert. De konik – een klein, sterk en rustig paardenras uit Oost-Europa – eet het liefst kort gras, bijvoorbeeld daar waar de Schotse hooglanders of de shetlandpony’s al geweest zijn. Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, in of buiten vogelkijkhut Schoutens Vergezicht bij het Vogelmeer. Laat de bewegingen van zwemmers en vliegers op je inwerken: kieviten, drie soorten futen, roerdomp en ijsvogel zijn maar een paar van de soorten die je hier kunt spotten. Op de route naar station Overveen kom je langs het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, waar je veel informatie vindt over wat er zoal leeft in de duinen. Een aanrader.
WANDELROUTE
4. Drentse heideschapen in Zeist
Lengte: 4,5 km. Startpunt: Parkeerterrein Groot Heidestein, Prinses Margrietlaan, Zeist. Vanaf Station Driebergen-Zeist is het een kleine 2 km lopen. Hond mee? Nee.
Wandel in een schilderij uit vervlogen tijden. Heidestein is een historisch landgoed waarvan je de overblijfselen tijdens de route vanzelf tegenkomt, denk aan heel oude en karakteristieke bomen. Je weet niet wat je ziet als je de uitgestrekte heidevelden voor het eerst ziet opdoemen. Zo leeg zag het er vroeger op veel meer plekken uit. Met wat geluk tref je het ultieme schilderij: de heide met herder en schapen. Om de bebossing van de heide tegen te gaan, graast hier een kudde Drentse heideschapen, het oudste schapenras van Europa. Oorspronkelijk is het een Frans ras, maar het komt al zo’n 4000 jaar in Nederland voor, met name in – je raadde het al – Drenthe. Het ras is oersterk en heeft genoeg aan het sobere dieet dat zandgrond te bieden heeft. Op zondag van 11.00 – 16.30 uur is de schaapskooi te bezichtigen. De kudde is er dan ook. De oude potstal, een stal waarin mest wordt opgepot, uit 1884, is ingericht als informatiecentrum. Een ideale wandeling om met kinderen te maken.
WANDELROUTE
5. De Big Five van de Weerribben
Lengte: 16 km. Start en eindpunt: Vollenhove, bereikbaar vanaf NS-station Steenwijk per bus, o.a. de Giethoorn Express, die ’s zomers dagelijks tussen 10 en 18 uur heen en weer pendelt en ook Vollenhove aandoet. Hond mee? Nee.
Met wat fantasie kun je de Serengeti in Afrika, waar de Big Five voorkomen, best vergelijken met ons Nationaal Park De Weerribben: schijnbaar één grote vlakte, maar dan met eindeloze rietvelden, moerasbosjes en veel water. Het winnen van turf in het verleden maakte dit landschap tot wat het nu is. Ecologisch bijzonder en daardoor ook weer heel eigen als het gaat om de fauna die er voorkomt. Denk: de otter, het ree, de ringslang, de vos en de zeearend. Voor de eerste en de laatste moet je het meeste geluk hebben om ze te kunnen zien. De beste momenten zijn rond zonsopkomst en zonsondergang – let wel even op de toegangsregels: na zonsondergang moet je het park verlaten hebben.
Tekst: Manon Wigny. Beeld: Alamy, ANP, Ries de Beer, Wandelnet/Luuk Gijselhart.
Deel via:
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS
› Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties
› Disclaimer › Privacy › Cookies › Bedrijfsinformatie › Voorwaarden en folders