Van vegan satésnack tot cappuccino met haver:
Zó draagt NS bij aan de gezondheid van Nederland
Niet alleen buiten het station stimuleert NS duurzaamheid, met OV-fietsen en deelauto’s, ook óp stations wordt hard gewerkt aan een duurzaam en verantwoord aanbod. Zo kun je je tanden zetten in een vega(n) volkorenpasta bij Julia’s of in het vegan satébroodje van de Kiosk. En dat smaakt minstens zo lekker, vertelt Categoriemanager Retail NS Sander Turk.
Sander, een vega(n) pasta bolognese. Dat vonden ze lastig in Italië denk ik?
‘Haha, klopt. In Italië is dat vloeken in de kerk. De introductie van volkorenpasta ging jaren geleden bijvoorbeeld ook moeizaam. In Nederland zie je daarentegen allerlei varianten, en veel groente. Wat dat betreft is ons land echt koploper.’
“Door corona zijn mensen veel(al) bewuster gaan eten. Het plantaardige stuk is echt in een stroomversnelling geraakt, en dat zie je. Niet alleen bij consumenten maar ook bij leveranciers, die net als wij actief bezig zijn met duurzaam aanbod, minder verpakkingsafval en het verduurzamen van verpakkingen.”
Hoe komt dat denk je?
‘Door corona zijn mensen veel(al) bewuster gaan eten. Het plantaardige stuk is echt in een stroomversnelling geraakt, en dat zie je. Niet alleen bij consumenten maar ook bij leveranciers, die net als wij actief bezig zijn met duurzaam aanbod, minder verpakkingsafval en het verduurzamen van verpakkingen.’
En dat laatste is precies de missie van NS, toch?
‘Ja. Wij willen een voorbeeld zijn van duurzaam en verantwoord retailen op een station, en met een gevarieerd aanbod bijdragen aan de gezondheid van Nederland. Dan gaat het niet alleen om meer vega(n) en plantaardige producten, maar ook om vermindering van afval en CO2-uitstoot.’
En hoe ziet de reiziger dat terug op het station?
‘Die ziet, als het goed is, iets groens voor elk moment van de dag. Dan kun je denken aan een vegetarische of plantaardige optie, maar ook aan een gezondere optie van een bestaand product. Een saucijzenbroodje met minder zout bijvoorbeeld. Zo proberen we het gezonde aanbod elke keer wat te vergroten, zonder te zeggen: ‘Dit mag je niet’.’
Precies, want niet iedereen is vegetarisch. Een klassieker als pasta bolognese vegetarisch maken lijkt best spannend.
‘Zeker. We wisten dat het een risico was, maar voor ons is dit heel belangrijk – dus in de Week zonder Vlees & Zuivel,begin maart 2022, gingen we gewoon om. Natuurlijk hebben we van tevoren uitgebreid getest én geproefd, want de saus moet ook gewoon echt lekker zijn.’
En … is-ie lekker?
‘Ja. Het is een heel rijke, volle saus met vleesvervanger. Oftewel: het smaakt alsof er vlees in zit. Dat zeg ik nu makkelijk natuurlijk, maar het blijkt ook uit de reacties toen we het testten. Mensen zeiden dat ze het vlees ‘zó goed proefden’ – terwijl dat dus een vervanger was. Dat stimuleert om door te gaan met de ontwikkeling van plantaardige en duurzame alternatieven. Zo zijn we ook bezig met een vega(n) variant van pesto pollo (met kip) en pasta carbonara (met spek). Waarbij de vleesliefhebber ‘echt’ spek nog kan toevoegen als topping.’
“Precies. Vooral door een gezonde keuze te bieden, op elk moment van de dag. Zo kun je bij de Kiosk kiezen voor een vegan satébroodje, maar het frikandelbroodje ligt er gewoon naast. Dat mag je ook kiezen. Maar, zoals gezegd: we zijn wel bezig die snacks meer verantwoord te maken.”
Eigenlijk bewegen jullie de reiziger richting een gezonde keuze, zonder te sturen.
‘Precies. Vooral door een gezonde keuze te bieden, op elk moment van de dag. Zo kun je bij de Kiosk kiezen voor een vegan satébroodje, maar het frikandelbroodje ligt er gewoon naast. Dat mag je ook kiezen. Maar, zoals gezegd: we zijn wel bezig die snacks meer verantwoord te maken.’
En ondertussen werken jullie ook aan minder verpakkingsafval en verduurzamen van verpakkingen. Je hebt een drukke baan!
‘Klopt. Daar zijn we als team Category Management druk mee. Zo willen we minder wegwerpbekers, dus stimuleren we dat nu al met de BringYourOwn-koffiebeker. Ook kijken we kritisch naar plastic en verpakkingen. In onze doelen staat dat we de afvalberg drastisch willen verminderen, dus daar werken we inderdaad hard aan.”
DAGJE VEGA(N)
Zin in een dagje vega(n) én verantwoord reizen, maar geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt met al die lekkernijen om je heen? Wij doen wat smakelijke suggesties.
KOFFIE: Begin je dag met koude of warme koffie met plantaardige melk. Zo kun je kiezen voor gekoelde ijskoffie met kokosmelk en – tegen dezelfde prijs als gewone melk – voor haver bij Julia’s.
TUSSENDOOR: Een yoghurtje tussendoor kan altijd – maar de volledig vegan variant van The Yoghurt Barn helemáál.
LUNCH: Met een volkorenbroodje hummus van De StationsHuiskamer zit je sowieso goed – zowel in het restaurant, als onderweg in de trein.
SNACK: Zin in iets hartigs? Wat dacht je van het vegan satébroodje van de Kiosk?
DINER: Julia’s verkoopt verschillende vega(n) opties. De volkoren penne bolognese is er al, pasta carbonara en pesto pollo zijn in aantocht.
‘Dit is echt een heel mooie strandtent, zowel van binnen als van buiten. Leuke mensen, lekker eten. Eigenlijk alles wat je nodig hebt.’ Hippie Fish, Boulevard Paulus Loot 3
Tekst: Jansen & Hermsen. Video: Chris Vijn, Michel Zwart. Beeld: De beeldredaktie / Jean-Pierre Jans.
Bekijk ook:
Deel via:
Direct naar... › NS Flex › Reisinformatie › NS Zakelijk › Klantenservice
Onze producten › Kaartjes & Toeslagen › Abonnementen › Deur tot deur › Dagje uit › Internationale treinkaartjes
Meer NS
› Over NS › Werken bij NS › Mobiliteitsadvies › Nieuws › Prestaties
› Disclaimer › Privacy › Cookies › Bedrijfsinformatie › Voorwaarden en folders