GELD, ZIVER EN SMOKKELWAAR

Je vindt ’t in het Belasting & Douane Museum

Ontdek het verhaal van de Trompbank, pronkstuk van het museum

Geld, smokkel, handel én edelmetalen: dat zijn van oudsher typische belasting- en douanezaken. In het Belasting & Douane Museum in Rotterdam kijk je achter de schermen van de douane. Dit is het énige historische museum ter wereld waarin je alles over het hele veld van de belastingen vindt. Je ontdekt er ook de verhalen en objecten die te maken hebben met belastingontduiking en met illegale handel. Dat levert bijzondere voorwerpen op waaraan spannende verhalen kleven. Zo kun je een smokkelfiets uit de jaren dertig van de twintigste eeuw bekijken. In de holle spatborden werd alcohol naar België gesmokkeld, terwijl in het holle zadel sigarettenpapier mee terug werd genomen. Hiervoor gold in Nederland in die tijd namelijk een aparte belasting. Ook te bewonderen is een kleurige ketting, gemaakt van geverfde bolletjes met hasj.

PRONKEN MET ZILVER

Met zilver, zoals tabaksdozen en vazen, werd maar wát graag gepronkt in het vroegere Nederland. Dat zie je in de tentoonstelling Samensmeden, Meesters in Zilver (t/m 17 januari 2021). Tot 1987 viel de keuring van zilver onder het ministerie van Financiën. Je ziet de voorwerpen in het echt en op schilderijen van grootse meesters als Gerard Dou en Jan Steen.

GEK OP GELD

In de tentoonstelling Gek op Geld (t/m 8 maart 2020) zie je de meest uitzonderlijke ruilwaren, van hondentanden tot schelpen. Ook ontdek je er misschien wel een nieuwe kant van jezelf. Want weet jij al wat voor geldtype je bent? Eerder het type ‘Geld maakt niet gelukkig’ of juist ‘Geld moet rollen’? Doe de test in het museum! Voor de spaarzame types is er een collectie bijzondere spaarpotten.

BEZOEKERSINFORMATIE

Toegangsprijs € 5,50 vanaf 18 jaar. Je bezoekt het Belasting & Douane Museum gratis met de Museumkaart. Adres: Parklaan 14-16 in Rotterdam