Geen auto? Geen punt.

5x heerlijke herfstuitjes, gewoon met het OV

De herfst is in aantocht en dat is alle reden om iets leuks te gaan doen. Wist je dat er heel veel leuke plekjes in Nederland gewoon bereikbaar zijn met het OV? Ook al lijkt dat in eerste instantie misschien niet zo (want: geen station). Wij zetten vijf top-herfstuitjes voor je op een rij, waar je verrassend makkelijk met het OV kunt komen. Een NS-Zonetaxi of een OV-fiets, heb je zó geregeld.

Noord-Brabant

1. Herfstwandeling door de Loonse en Drunense Duinen

Het 3500 hectare grote duingebied Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het zal je niet verbazen dat het gebied nog wel eens de Sahara van Brabant genoemd wordt. Elk seizoen is het er prachtig, maar vooral de herfst is een hele belevenis in het bos en de duinen. De ideale plek voor een mooie wandeling door het herfstlandschap.

Hoe kom je er met het OV?

• Vanaf station Tilburg rijdt een bus in 20 minuten naar het startpunt van je wandeling: bushalte Loon op Zand. • Met de OV-fiets ben je er vanaf station Tilburg in ongeveer 30 minuten. • De NS-Zonetaxi vanaf station Tilburg brengt je in 14 minuten rechtstreeks. Meer informatie vind je op natuurmonumenten.nl

Noord-Holland

2. Thee en taart bij Theetuin Overleek

Midden in het veenweidegebied Waterland ligt Theetuin Overleek. Bij deze charmante theetuin geniet je het hele jaar door van de lekkerste versgebakken taarten en een kop thee met uitzicht over het water. Kinderen vermaken zich in de omheinde speeltuin. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je de omgeving vanaf het water verkennen in een fluisterbootje of kano. Via smalle slootjes en vaartjes vaar je door de lieflijke dorpjes Broek in Waterland, Zuiderwoude en Monnickendam. Je kunt zelfs een picknick en een leuke speurtocht meekrijgen voor onderweg.

Hoe kom je er met het OV?

• Huur vanaf station Purmerend een OV-fiets en fiets in 30 minuten door de weilanden naar Theetuin Overleek. • Neem vanaf station Amsterdam Centraal de bus richting Edam en stap uit bij halte Bernhardbrug. Vanaf daar wandel je door het typisch Hollandse landschap in ongeveer 35 minuten naar de theetuin. • De NS-Zonetaxi vanaf station Purmerend Weidevenne brengt je in 20 minuten rechtstreeks. Meer informatie vind je op theetuinoverleek.nl

Noord-Holland

3.Uitwaaien in Callantsoog

Op een mooie herfstdag is er niets zo fijn als uitwaaien aan zee. Callantsoog is ideaal voor een lange strandwandeling over het ruime strand. Onderweg kun je ontspannen bij een van de strandpaviljoens met panoramisch uitzicht over het strand en de zee. Voor een grandioos uitzicht over het strand, de zee, het dorp en natuurgebied Het Zwanenwater stop je bij het nieuwe uitkijkpunt Kiefteglop. Je komt gegarandeerd verfrist weer thuis.

Hoe kom je er met het OV?

• Huur een OV-fiets op station Schagen en fiets in ongeveer een halfuur door de duinen naar het strand. • Vanaf station Schagen de bus naar Callantsoog. Die doet er ongeveer een halfuur over. • Reserveer via de NS-app een NS-Zonetaxi vanaf station Schagen, 16 minuten.

Zeeland

4. Terug in de tijd met stoomtrein Goes-Borssele

Het Zeeuwse stadje Goes staat bekend om de middeleeuwse haven, het monumentale stadhuis en de vele leuke winkels en boetieks. Maar voor de meest bijzondere ervaring pak je de ouderwetse stoomtrein Goes-Borssele. Tijdens deze treinreis zie je het uitgestrekte landschap aan je voorbijglijden vanaf de houten banken van de 3e klasse, of het luxe pluche van de 1e en 2e klasse. Op eindstation Hoedekenskerke zijn allerlei leuke attracties voor jong en oud. Verwen jezelf daar met een hapje en een drankje en geniet van het indrukwekkende uitzicht over de Westerschelde. Je bent er zo een hele dag zoet mee.

Hoe kom je er met het OV?

• Neem de trein en/of de bus naar station Goes. Vanaf daar loop je zo het centrum in. • Grote markt naar stoomtrein: 28 minuten lopen. OV-fiets: 9 minuten. • Station naar stoomtrein: 23 minuten lopen. OV-fiets: 7 minuten. Meer informatie vind je op destoomtrein.nl

Utrecht

5. Fietstocht langs de Utrechtse Vecht

O rivier de Vecht, wat ben je mooi in de herfst. De knusse dorpjes, het kleurrijke landschap en de eeuwenoude buitenplaatsen langs deze Utrechtse rivier zijn een perfect decor voor een adembenemend mooie fietstocht. Bijvoorbeeld met de OV-fiets. Vanaf station Breukelen fiets je in slechts 5 minuutjes naar het water. Daar kun je de Vecht aan weerszijden volgen richting Vreeland. Maak het rondje zo lang als je wilt, en stop onderweg vooral voor iets lekkers bij een van de fijne terrassen en restaurants aan het water.

Hoe kom je er met het OV?

• Neem de trein naar station Breukelen en huur daar een OV-fiets. • Kom je liever met je eigen fiets? Reserveer je fietsplek in de trein eenvoudig via Treinwijzer in de NS-app of op ns.nl.

Ps: Wist je dat je al deze plekken ook rechtstreeks kunt bereiken met een Greenwheels-deelauto? Ze staan voor je klaar op ruim 2.150 locaties door Nederland en in de buurt van meer dan 130 NS-stations. 

Tekst: Suzette Hermsen. Beeld: Alamy, ANP, Shutterstock.

Bekijk ook:

DE WANDELING

NS INTERNATIONAL

ACHTER DE SCHERMEN

Deel via: