‘Ik lees zo levendig mogelijk voor en beeld veel uit’

Hoofdconducteur John Piqué is tijdens de Kinderboekenweek ook voorleesconducteur. Zelf leest hij graag thrillers en (auto)biografiëen van artiesten.

‘Vier jaar geleden werd ik gevraagd als ‘voorleesconducteur’. Ik zei meteen ja. Ik heb zelf geen kinderen maar vind het leuk om met ze te werken; heb hiervoor in de kinderopvang gewerkt. Elk jaar krijg ik een tiental boeken mee die in het thema van de Kinderboekenweek passen. De week die eraan voorafgaat lees ik voor op basisscholen en in de week zelf doe ik dat in een ‘voorleescoupé’ op een station. Ik lees zo levendig mogelijk voor, beeld veel uit en stel vragen om te zien of de kinderen het goed volgen. Van tevoren lees ik een of twee pagina’s om te zien waar het boek over gaat. Toen ik een keer een boek las over een jongetje dat een treinreis maakte, had ik mijn kaartscanapparaat en mijn fluitje mee. Ik vind lezen belangrijk: het is goed voor je inlevingsvermogen en door leuke verhalen kun je kleine levenslessen opdoen. Als mijn moeder mij vroeger voorlas, dacht ik: dat kan ik ook! Als kind las ik veel; bijna elke week kwam mijn moeder wel thuis met een nieuw boek uit een serie, zoals Pinkeltje of, toen ik wat ouder was, Kippenvel. Helaas heb ik nu minder tijd om te lezen door mijn werk. En in mijn werkrugzak is ook geen plaats voor een boek. Maar ik denk er nu over een e-reader te kopen, want op lange trajecten zijn er vaak wel wat momenten waarop ik even tijd heb om te lezen.’

Bespreek samen met andere (trein)lezers de leukste boeken met elkaar in de NS Leesclub op Facebook.

De Kinderboekenweek vindt dit jaar plaats van 6 t/m 17 oktober en heeft als thema Worden wat je wil’.

Win een pakket Dwarsliggers!

Door zijn handzame formaat leest de Dwarsligger fijn in de trein. SPOOR mag een aantal pakketten met deze 3 titels weggeven. Kans maken?

Mimic - Daniel Cole

Mimic van Daniel Cole is van begin tot eind een verslavende leeservaring. Hij moordt voor zijn kunst. Zij wordt zijn meesterwerk. Van de auteur van de Ragdoll-trilogie.

Kolja - Arthur Japin

In Kolja van Arthur Japin komt de beroemde componist Tsjaikovski onverwacht te overlijden. Kolja, de dove jongen over wie Tsjaikovski zich ontfermd heeft, vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit.

Familie op de vlucht - Diney Costeloe

Duitsland, 1937. Een joods gezin is slachtoffer van steeds verdergaande discriminatie en bedreiging. Als Kurt wordt opgepakt, ziet Ruth geen andere keuze dan met haar kinderen op de vlucht te slaan.

Tekst: Suzanne Bergman. Beeld: Shutterstock

Deel via: