Veelkleurige herfst

Reizend met de trein word je soms verrast door nieuwe uitzichten en inzichten. Zo vangt de knalgele Boomtoren je blik op het traject Utrecht-Amsterdam. En op vier van onze stations vind je veelkleurige ‘Kunst to go’.

Toren in NS-geel

Als je regelmatig op het traject Utrecht-Amsterdam treint, kan hij je haast niet ontgaan zijn: de knalgele toren vlak bij station Utrecht Zuilen. Het is de pasgebouwde Boomtoren op het Hof van Cartesius, een creatieve broedplaats met allemaal unieke ateliers. Hier wordt bijna volledig circulair gebouwd. Hergebruik van materiaal is de regel, en NS en ProRail zijn belangrijke donateurs van deze bouwmaterialen. Zo dragen we bij aan onze eigen circulaire doelen. Het is dus niet toevallig dat de toren NS-geel is: de gevel is bekleed met oude dienstregelingsplaten. En een deel van de ramen komt uit oude intercity’s. Rond de toren liggen ook perronplaten van Station Maarn, die dienstdoen als bestrating. Het Hof van Cartesius bouwt niet alleen circulair, maar ook natuurinclusief: één zijgevel van de Boomtoren bestaat voor een groot deel uit insectenhotels. Binnenin biedt de toren plek aan een ontmoetingsruimte en een collectief van gamedesigners.

Kunst to go

In oktober en november kun je genieten van ‘Kunst to go’. Onderweg naar je trein of je eindbestemming loop je er zomaar tegenaan, op de stations Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Eindhoven en Rotterdam Centraal. Op deze stations worden panden ingericht met kunstwerken uit de ING Collectie. De afgelopen tijd was ook voor kunstenaars anders dan ‘normaal’. Wat voor impact heeft dit op hen gehad? Wat hebben ze het meest gemist? Wat gaan ze doen nu er weer wat meer kan? En waar dromen ze van als alles weer mag? Met ‘Kunst to go’ op de NS-stations geven kunstenaars heel persoonlijk antwoord op zulke vragen. Bezoek de vier expo’s en laat je inspireren.

Test met de tienminutentrein

Reis je weleens tussen Eindhoven en Amsterdam Centraal, dan ken je hem al: de tienminutentrein. Sinds 2018 rijdt er op dit traject elke tien minuten een intercity. Handig, want je hoeft minder te plannen, je wacht minder lang én je hebt meer kans op een zitplaats. Met ingang van de dienstregeling 2022 gaan we de tienminutentreinen daarom uitbreiden. Ook op de trajecten Rotterdam-Schiphol en Arnhem-Schiphol rijdt de intercity straks zes keer per uur. En op het traject Rotterdam-Dordrecht komt een tienminutensprinter. Maar voordat het zover is, gaan we uitgebreid testen om eventuele kinderziektes op te sporen. Van 8 september tot begin december rijden elke woensdag tienminutentreinen op de nieuwe trajecten. Machinisten en conducteurs kunnen dan wennen aan het nieuwe schema. Ook onderzoeken we wat het effect is op overwegen, die immers vaker dicht zullen zijn. En we kunnen experimenteren met een snellere afhandeling van eventuele verstoringen. ns.nl/dienstregeling

Tekst: Bas Popkema. Illustraties: Yoko Heiligers

Deel via:

Bekijk ook:

STEDENGIDS EINDHOVEN

ACHTER DE SCHERMEN

NS INTERNATIONAL