Verdiep je in het drama van Frida en de opkomst van Cuyp

De Vrije Academie – het grootste onderwijsinstituut voor kunst en cultuur – heeft speciaal voor SPOOR-lezers een programma samengesteld. Kies uit te gekke stadswandelingen, een (online) theaterlezing en een spoedcursus kunstgeschiedenis, mét een mooie korting.

Lezing 'Viva la Frida!’

Wereldwijd icoon eindelijk te zien in het Drents Museum

Op 8 oktober 2021 opent het Drents Museum – eindelijk – zijn deuren voor Viva la Frida!, met in de hoofdrol een van de bekendste (en zonder twijfel ook een van de geliefdste) kunstenaars van de twintigste eeuw: Frida Kahlo (1907-1954). Haar roerige leven, bijzondere levensstijl en indrukwekkende kunstwerken doen Frida Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon. Ze doorbreekt alle taboes van haar tijd en groeit uit tot cultfiguur. Haar kunst en levensstijl inspireren muzikanten als Coldplay, Beyoncé en Amy Winehouse en modeontwerpers als Jean Paul Gaultier.

De tentoonstelling Viva la Frida! is van 8 oktober 2021 t/m 27 maart 2022 te zien in het Drents Museum in Assen. Je kunt de lezing volgen in het museum, of je bekijkt 'm online.

Wat: Lezing ín het museum of online Data in het Drents Museum: maandag 11 oktober van 13.00-14.00 uur, maandag 13 december van 16.00-17.00 uur, maandag 17 januari van 16.00-17.00 uur Data online: dinsdag 12 oktober van 20.00-21.00 uur, maandag 15 november van 14.00-15.00 uur, donderdag 16 december van 20.00-21.00 uur zondag 23 januari van 11.00-12.00 uur, maandag 7 februari van 20.00-21.00 uur, vrijdag 11 maart van 11.00-12.00 uur Prijs: € 18,- Korting: € 5 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSFRIDA Let op: Entreeprijs tot het museum en eventuele toeslagen dienen nog betaald te worden. Korting op entree met Museumkaart. Het Drents Museum werkt met tijdsloten, je moet over een online ticket beschikken om de lezing bij te kunnen wonen. Zie voor verdere informatie de website van het Drents Museum.

Beeld: Frida Kahlo, De gebroken zuil, 1944, Museo Dolores Olmedo, Mexico City © 2021 Banco de México, Ciudad de México/ reproductie toegestaan door het Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2021

Beeld: boven, bijschrift: Hofje van Bakenes, Haarlem. onder, bijschrijft: Vleeshal, Grote Markt, Haarlem

Stadswandeling ‘Historische binnenstad Haarlem’

Eeuwenoude geschiedenis en prachtige architectuur

Haarlem zit boordevol charme (oké, en winkels), maar ook boordevol geschiedenis, die meer dan 1000 jaar teruggaat. Docent en kunsthistoricus Frank Elzas nodigt je uit daar met hem doorheen te lopen – en dat is bepaald geen straf. De stad is gesticht op het grensgebied van de duinen en het veengebied van Bakenes. De graven van Holland zagen al vroeg de strategische mogelijkheden door de unieke ligging van de stad aan de ‘heirweg’ van Den Haag naar Egmond en aan de rivier het Spaarne. Zo was Haarlem bijvoorbeeld de tweede stad van Holland die van de graaf in 1245 stadsrechten kreeg, en vanaf die tijd zelf een bestuur mocht vormen en recht mocht spreken. De wandeling begint bij het station, en dat is vanwege de prachtige architectuur met recht een visitekaartje voor de stad. Van daaruit ontdekken we de binnenstad met zijn oude gebouwen vol geschiedenis door de eeuwen heen. Er is veel te vertellen over de stadsarchitectuur die Lieven de Key als stadsarchitect in Haarlem heeft gerealiseerd. We ontmoeten onze beroemde Laurens Janszoon Coster, wiens naam wordt toegedicht aan een vijftiende-eeuwse Haarlemse koster die met name in Nederland eeuwenlang beschouwd werd als de uitvinder van de boekdrukkunst.

Wat: Stadswandeling van 2 uur Data: Dinsdag 19 oktober van 11.00-13.00 uur, vrijdag 22 oktober van 11.00-13.00 uur, donderdag 28 oktober van 11.00-13.00 uur Prijs: € 25 Korting: Met € 7,50 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSHAARLEM

Lezing ‘In het licht van Cuyp’

Hoe een lokale kunstenaar ongekend populair werd

Aelbert Cuyp is een van de belangrijkste landschapsschilders uit de gouden eeuw. In 2020 was het 400 jaar geleden dat hij in Dordrecht werd geboren. Het Dordrechts Museum organiseert daarom een grote tentoonstelling van zijn werk, waarbij voor het eerst ook de waardering voor Cuyp en zijn invloed getoond worden. In de achttiende eeuw werd Cuyp ongekend bekend in Engeland. Vergeleken met andere Hollandse schilders werd Cuyp pas laat ontdekt, maar: geen andere kunstenaar werd zo populair als hij. Verzamelaars betaalden recordprijzen voor zijn werk en kunstenaars als Gainsborough, Turner en Constable lieten zich inspireren door de landschappen en het gouden licht van Cuyp. Volg deze lezing en leer over Cuyp, zijn invloed op de landschapsschilderkunst en de hype rond zijn werk die ook wel 'Cuyp Mania' wordt genoemd. De tentoonstelling In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner is te zien van 3 oktober 2021 t/m 6 maart 2022 in het Dordrechts Museum.

Wat: Lezing ín het museum of online Data in het Dordrechts museum: zaterdag 30 oktober van 11.00-12.00 uur, zondag 7 november van 11.00-12.00 uur, zaterdag 13 november van 11.00-12.00 uur Data online: Donderdag 11 november van 20.00-21.00 uur, Woensdag 22 december van 14.00-15.00 uur Prijs: € 18 Korting: € 5 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSCUYP Let op: Prijs is exclusief wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart. De maximale groepsgrootte is aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM.

Beeld: boven, Aelbert Cuyp, De Maas bij Dordrecht, ca. 1650, National Gallery of Art, Washington, Andrew W. Mellon Collection. onder, Joseph Mallord William Turner, Abingdon, exhibited 1806 (?), Tate Londen

Beeld: boven, Centrum Eindhoven met o.a. de Licht toren, Witte Dame en de Blob. Beeld: Thijs Coppus via Flickr. onder, Skyline Eindhoven. Beeld: ioannis_papachristos via Flickr

Stadswandeling ‘Architectuur in Eindhoven’

Ontdek architectuur in de (licht)stad die alles heeft

Eindhoven is natuurlijk de stad van Philips – en dat is niet te missen. Philipsdorp, het PSV-stadion en gebouwen als het Evoluon ontlenen er hun naam aan. Veel voormalige Philips-gebouwen zijn omgebouwd en hebben een nieuwe functie gekregen, zoals de door Dirk Roosenburg gebouwde Witte Dame en het complex De Strijp. Maar Eindhoven is en heeft méér. Docent Norman Vervat, die deze wandeling verzorgt, laat zijn licht schijnen over de moderne architectuur in deze gemengde stad en vertelt je er alles over.

Tijdens deze wandeling kom je onder meer langs de Bijenkorf door Gio Ponti & Theo Boosten, de Technische Universiteit Eindhoven met o.a. de W-hal van OD205 en de Effenaar van MVRDV. Naast aandacht voor modern, is er ook aandacht voor negentiende-eeuwse architectuur van o.a. Cuypers, en voert de wandeling langs vele beelden en enkele opmerkelijke projecten als de Blob en de fietsenstalling van Massimiliano Fuksas.

Wat: Stadswandeling van 2 uur Data: Woensdag 20 oktober van 11.00 tot 13.00 uur, Donderdag 4 november van 11.00 tot 13.00 uur, Zondag 28 november van 11.00 tot 13.00 uur Prijs: € 25 Korting: € 7,50 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSEINDHOVEN

ONLINE – Lezing ‘In lichtjaren heeft niemand haast’

Yes, please: een pleidooi voor meer ruimte in ons leven

Als er iets is waar velen van ons in deze tijd te weinig van hebben, dan is het ruimte. Ruimte in onze agenda’s. Ruimte in ons hoofd. Ruimte in ons leven. Maar wat als we het bestaan vanaf de grootst denkbare afstand bekijken? Op deze avond neemt Marjolijn van Heemstra je mee op een intrigerende reis door de ruimte die we op aarde missen en de ruimte die ons tegelijkertijd overal omringt. Want terwijl de wereld benauwder wordt en onze levens gehaaster, ontdekt ze: in lichtjaren heeft niemand haast. Van Heemstra is een meeslepende verteller en stelt intrigerende vragen die je laten nadenken. In deze theaterlezing neemt ze je mee langs de hoogtepunten van haar nieuwe boek. Marjolijn van Heemstra is theatermaker, dichter en schrijver. Haar roman En we noemen hem werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs. In lichtjaren heeft niemand haast is haar nieuwste boek, dat lovende recensies krijgt: "Marjolijn van Heemstra beschrijft complexe materie licht, poëtisch en spannend." (Trouw) Wat: Online theaterlezing Data: Donderdag 16 december 20.00-21.00 uur Prijs: € 20 Korting: € 7,50 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSLICHTJAREN Let op: Je ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de online lezing per e-mail een link waarmee je de lezing via YouTube kunt bijwonen. Achteraf krijg je een link waarmee je de lezing nog drie dagen terug kunt kijken. Je volgt de lezeing op je eigen computer, laptop of tablet. Enige dat je hebt: een goede internetverbinding en geluid.

Beeld: ©Frank Ruiter

Beeld: Sandro Botticelli, De geboorte van Venus, ca. 1485. Galleria degli Uffizi, Florence

Beeld: Johannes Vermeer, Meisje met de parel, ca. 1665, Mauritshuis, Haarlem

ONLINE - Colleges ‘Kunstgeschiedenis in het kort’

Met een onvermoeibare gids

Heb je je altijd al willen verdiepen in kunstgeschiedenis - maar wel een beetje snel graag - dan is deze driedelige snelcursus echt iets voor jou. Kunstgeschiedenis in het kort begint bij de oude Grieken en eindigt bij de jonge Britten, en daartussenin komen de belangrijkste ontwikkelingen aan bod. Tijdperken en stijlen, stromingen en kunstenaars, belangrijke momenten en grote lijnen.

De onvermoeibare gids van deze uitdagende online expeditie is kunsthistorica Isolde Scholberg. Na afloop heb je een compleet overzicht van de kunstgeschiedenis – en een heerlijk vol hoofd. Daarom krijg je van de docent de samenvatting mee. Kun je het thuis nog even rustig nalezen. Ook ontvang je de digitale syllabus van de Colleges Introductie kunstgeschiedenis.

Wat: Drie hoorcolleges kunstgeschiedenis - online Data online: Donderdag 21 oktober, vrijdag 22 oktober & zaterdag 23 oktober van 20.00-22.00 uur (dagelijks). Donderdag 11 november, donderdag 18 november & donderdag 25 november van 14.00-16.00 uur (wekelijks). Dinsdag 23 november, dinsdag 30 november & dinsdag 7 november van 20.00-22.00 uur (wekelijks). Vrijdag 26 november, zaterdag 27 november & zondag 28 november van 14.00-16.00 uur (dagelijks). Vrijdag 10 december, zaterdag 11 december & zondag 12 december van 11.00-13.00 uur (dagelijks). Prijs: € 89 Korting: € 25 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSKGKORT Let op: Uiterlijk een uur voor aanvang van de online reeks ontvang je een link waarmee je de colleges via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op je computer of tablet. Je hebt alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Je volgt de colleges live, en kunt ze niet terugkijken.

VAthuis – Lezing ‘Michelangelo & Sixtijnse Kapel’

Kunstgeschiedenis in vijf colleges

'Op deze dag, de 10e mei 1508, heb ik, Michelangelo, beeldhouwer, van onze heilige Heer paus Julius II vijfhonderd pauselijke dukaten ontvangen voor het beschilderen van de pauselijke Sixtijnse kapel, waaraan ik vandaag begin.'

Met die woorden aanvaardde de Florentijnse meester Michelangelo Buonarroti – tegen zijn zin – een enorme opdracht van de paus. Het schilderen van deze duizelingwekkende 500m2 was een hels karwei, waarover hij zei: 'Ik span mij meer in dan iemand ooit voor mij heeft gedaan ... en ik put me ten zeerste uit.' Het werk, dat vier jaar duurde, had bij Michelangelo tot een bizarre oogafwijking geleid: hij kon op den duur alleen nog lezen en tekeningen bestuderen als hij de papieren hoog boven zijn hoofd hield. De vele mythes die zijn ontstaan over het beroemdste plafond ter wereld steken wat bleekjes af tegen de ongelooflijk spannende kunstverhalen die erover te vertellen zijn. Hoe kwam het bijvoorbeeld dat Michelangelo als beeldhouwer is aangesteld voor deze indrukwekkende schilderingen? En waarom ontstond er eind vorige eeuw ophef na de restauratie van de fresco's? Kunsthistorica Frederike Upmeijer neemt je in vijf korte lessen van in totaal 60 minuten mee op een fascinerende reis langs het plafond van de Sixtijnse kapel en het wonderlijke en spectaculaire verhaal van een geniaal meesterwerk. Wat: Kunst - en cultuurcolleges on demand van in totaal 60 minuten Data: Op je eigen moment Prijs: € 15 Korting: 50% korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSMICHEL Let op: Af te spelen op al je devices (tablet, computer en telefoon). Na aankoop blijven de video's drie maanden beschikbaar.

Beeld: Michelangelo Buonarotti, Sixtijnse Kapel, Plafond, Schepping van Adam., Rome, Vaticaan

Beeld: Michelangelo Buonarotti, Sixtijnse Kapel, Plafond en Laatste Oordeel, Rome, Vaticaan

Zin om mee te doen? Begrijpelijk. Kijk op www.vrijeacademie.nl voor een overzicht. Lezingen gaan via Zoom - chatten met de docent tijdens de les, dat kan gewoon. Geen beeld, geluid of gedoe met inloggen? Geen paniek: ook daar is assistentie voor.

Deel via: