Hop, aan de herfstwandeling:

5x de mooiste routes van Nederland

De bomen laten enthousiast hun kleurenpalet zien, de kastanjes zijn tam en we worden weer regelmatig nat: het is herfst. Dat vraagt om een wandeling in de natuur – óók als het niet zo zonnig is. Wij zetten vijf wandelingen voor je op een rij die we zowel met als zonder kinderen warm aanbevelen.

1. NS-wandeling Wezepsche Heide

Van bos tot vos

Deze wandeling biedt voor ieder wat wil(d)s

Deze wandeling biedt voor ieder wat wils: je loopt door bos en heide, langs rivieren en door dorpjes en steden. Door twee historische Hanzesteden wel te verstaan: Zwolle en Hattem. Vanuit station Wezep verruil je verrassend snel de bebouwde omgeving voor het bos. En net als je ogen gewend zijn aan alle kleurenpracht van een bos in de herfst, loop je de glooiende, open Wezepsche Heide op. Met een beetje geluk tref je dit weidse gebied nog in bloei, het kleurt in de nazomer vaak nog paars. En als je écht mazzel hebt, spot je een vos, wild zwijn, ree, edelhert, das of een van de gevleugelde bewoners van deze heide. Vanuit hier loop je naar de grens van de Veluwe en IJsselvallei, waar je het mooie Landgoed Molecaten kunt bezichtigen. In de herberg kun je uitrusten met een goed stuk taart, maar je kunt je eetlust ook even bewaren tot je binnen de oude stadsmuren van Hattem bent. Hier vind je naast talloze terrassen en winkeltjes ook het Anton Pieck-museum. Na Hattem wandel je verder over de dijk met prachtige uitzichten over de IJssel en de Uiterwaarden, via de opvallende rode Hanzeboog over de IJssel. Langs het bijzondere park Engelsche Werk loop je langs de Willemsvaart, om je wandeling te eindigen bij station Zwolle. Is een wandeling van 16 kilometer te veel van het goede? De route kan naar of vanuit Hattem per bus ingekort worden tot circa 7,5 km.

2. Landgoed De Olmenhorst

Appels die niet ver vallen

En laat jouw oogappels lekker zelf plukken

Komt deze naam je bekend voor hoewel je er nog nooit geweest bent? Dan heb je vast eens een flesje met biologisch sap van De Olmenhorst in je handen gehad: deze worden op veel plekken verkocht. Als je nu een landgoed vol fruitbomen voor je ziet, zit je er niet ver naast. Op het landgoed staan inderdaad zo’n 65.000 appel- en perenbomen. Maar er is meer: op de 31 hectare grond vind je ook een grote fruitloods met terras en kas, monumentale panden en verschillende ateliers en winkels. Je kunt hier naar hartenlust rondstruinen, of een rondleiding boeken, zoals een eetbareplantenwandeling. Voor slimme speurders is er een natuurspeurtocht te koop, die je in een dik halfuur langs alle hoeken van het landgoed leidt om antwoorden te zoeken. Daarnaast zijn er maar liefst vijf wandelroutes te vinden op De Olmenhorst. In de herfst is het extra bijzonder om hier te zijn: tot eind oktober mag je op woensdagmiddag en in de weekenden namelijk zelf je appels plukken. En ben je verliefd geworden op de fruitbomen? Voor rond de dertig euro adopteer je je eigen boom. Je hoeft hier niet zelf voor te zorgen, maar mag er wel de vruchten van plukken. Pure luxe. Vanaf Haarlem Centraal rijd je met de Greenwheels in nog geen half uur naar het landgoed.

Wil jij de leukste tips voor een wandeling ook via mail ontvangen?

Het Hanzestedenpad (voordelig) wandelen?

3. Nationaal Park Veluwezoom

Waan je in (klein) Zwitserland

Van biljoen naar beloning: beide zijn verdiend

Laten we eerlijk zijn: wandelen is fijn, uitrusten van een wandeling soms nog fijner. Zeker als je dat uitrusten kunt doen op zo’n plek als Woodz in het Veluwse Velp – maar dat moet je natuurlijk éérst verdienen. Natuurmonumenten heeft een rondwandeling van 4 kilometer vanaf Woodz, dwars door het natuurschoon en de rijke cultuurhistorie van landgoed Beekhuizen. Dit landgoed hoorde vanaf 1682 bij kasteel Biljoen, dat verderop in Velp staat. Wandel door het heuvelachtige landschap terwijl je het klaterende geluid van de stromende beek hoort en je begrijpt waarom dit gebied ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd wordt. Deze sprookjesachtige tocht wordt afgesloten met een waterval, waar kinderen geheid de trap naar beneden nemen om over de stenen te springen. Bij het eindpunt is er dan de welverdiende beloning bij Woodz. Op het enorme terras (met kacheltjes voor de kou) van dit restaurant op Buitenplaats Beekhuizen waan je je op een foodfestival. De naam verraadt al dat er veel hout gebruikt is, gecombineerd met gebruikte zeecontainers en andere natuurlijke materialen. Dat geeft het een stoer gevoel, terwijl het door de vele vachtjes, dekentjes en zitjes ook enorm gezellig is. En dat midden in Nationaal Park Veluwezoom. Gerechten en dranken zijn puur, vers en lokaal en er is een kabelbaan, glijbaan en veel ravotruimte voor degenen die liever niet stilzitten. Het Nationaal Park Veluwezoom bereik je met het OV met een bus vanaf station Rheden.

4. Wildplukken in Almere

Van beukenoot tot bramenstruik

Geen groter geluk dan de zelfpluk

Denk je bij Almere vooral aan het IJsselmeer en moderne architectuur? Dan zal deze wildplukwandeling je verbazen. Almere heeft een enorm rijke wildplukcultuur. Met de app en website van Wildplukwijzer kan iedereen noten, kruiden, fruit en groente uit de natuur halen. De Wildplukwijzer laat je op een kaart zien waar je welke producten kunt plukken. Zo stel je makkelijk je eigen wandeling samen. Dat de genoemde locaties met veel liefde zijn vastgelegd, zie je meteen aan alle details die worden toegevoegd: ‘Kijk ook eens om de hoek voor vijgen’, ‘Pas op voor de scherpe randen’, of: ‘Hier red je het niet zonder ladder’. Er worden zelfs recepten gedeeld. Na de wandeling samen de keuken in dus, want koken met zelfgeplukt eten is zoveel leuker dan met eten uit de supermarkt! De kaart van Almere kleurt groen van alle wildpluklocaties, het zijn er honderden. Van beukennoten tot bramen, kruisbessen, appels, walnoten en vlierbessen. De stadsecoloog van Almere benadrukt dat te veel plukken of wegnemen leidt tot verschraling, dus pluk vooral met mate. Alleen met de walnoten hoef je je niet in te houden: op dat gebied zou Almere zelfvoorzienend kunnen zijn! Je kunt zelf op pad gaan, of samen met collectief ‘Almeerse Weelde’ plukken.

5. NS-wandeling Belmonte

Van bos naar botanische tuin

Stukje timing: deze wandeling is het mooist in de herfst

Deze wandeling brengt je van bos naar botanische tuin, met veel moois tussendoor. Veel wandelaars vinden deze wandeling het mooist in de herfst, dus hop, aan die wandelschoenen, de trein in! Vanuit station Ede-Wageningen loop je zo de Sysselt in, een mooi bosgebied. Via heerlijke kronkelpaden door het Molenbeekse dal loop je langs akkers uit de ijzertijd, de Celtic Fields. Af en toe hoor je een beekje klateren, en misschien zie je bij de beekjes een ijsvogel, ringslang of goudhaantje. Wat je gegarandeerd gaat zien tussen het dikke tapijt van herfstbladeren, is een grote diversiteit aan paddenstoelen. Op een gegeven moment stuit je op Hotel-Restaurant Nol in ‘t Bosch. Hier besloot een boswachter 175 jaar geleden een herberg te starten en die geschiedenis voel je hier nog steeds. En dan ... sta je op de Wageningse berg. De uitzichten vanaf deze stuwwal uit de ijstijd zijn adembenemend! Alleen voor de vergezichten over de Nederrijn en de Betuwe zou je deze wandeling al maken, maar er is meer. Hier vind je ook het Belmonte Arboretum, inderdaad de naamgever van deze wandeling. Deze botanische tuin is vrij toegankelijk en ook in de herfst is het hier prachtig. In het centrum van Wageningen kom je ten slotte langs het beroemde Hotel De Wereld, waar over de capitulatie werd onderhandeld. Met 16 kilometer in de benen zijn hier gelukkig genoeg fijne lunchplekken te vinden.

EN NU JOÚW FAVORIET

Want al dat moois is te mooi om niet te delen

Iedere editie vragen we onze lezers hun favoriete wandeling met ons te delen. Omdat al dat moois zo mooi is, dat we er het liefst samen van genieten. Utrechtse Heuvelrug Dit keer delen we de favoriete wandeling van Cindy Schipper, die haar stappenteller (en benen) aan het werk zette tijdens een wandeling in Lage Vuursche. Cindy: 'Die rust in het bos, de ruisende blaadjes en even niks anders te doen te hebben dan lopen is als Nivea voor je zenuwen. Mindfullness, echt wel....' En nu jij Deel ook jouw favoriete route - als je het leuk vindt natuurlijk - op Instagram of Facebook met #NSwandelingfavoriet en tag @nsfavourites. Wie weet zie jij jouw foto dan terug in de volgende editie.

Nog meer leuke wandeltips? Bekijk de NS-wandelingen op ns.nl.

Tekst: Janneke Grootings. Beeld: Alamy, ANP, Getty Images

Deel via: