Winkelen op het station

Een kop koffie to go net voordat je de trein instapt, een lekkere lunch of een mondkapje. Je haalt het gemakkelijk op het station.

‘Mensen houden zich goed aan de regels, dat scheelt echt’

Naoual El Bakassi (30) is manager van het Etos-filiaal op station Amsterdam-Zuid: ‘Ik vond de verandering enorm toen de winkel na een paar weken weer open ging. De indeling is veranderd om het afstand houden makkelijker te maken en er mogen maar maximaal 8 klanten tegelijk in de winkel. Ik vond het zelf best eng om weer te gaan werken - de heropening viel samen met het einde van mijn zwangerschapsverlof. Gelukkig verdween dat gevoel snel weer. Het valt me op hoe snel en soepel iedereen zich aanpast. Mensen houden zich goed aan de regels, dat scheelt echt. Ik krijg wekelijks een corona-update van het hoofdkantoor, waardoor ik goed op de hoogte blijf. Gelukkig wordt het langzamerhand weer iets drukker in de winkel. De Zuidas is een kantorengebied; het was uitgestorven, maar nu lijkt het bij vlagen weer bijna zo druk als vroeger. Ik maakte me aanvankelijk zorgen, maar nu ik zelf al een tijd met de trein van Almere hierheen kom en zie hoe iedereen zich opstelt, heb ik er weer vertrouwen in. Het nieuwe normaal voelt best oké.’

WEETJE

Bij een volle Etos Extra spaarkaart kun je ervoor kiezen om €5 aan drogisterijproducten aan de voedselbank te geven.

‘De kunst is geduldig te blijven’

Iseyas Amanuel (26) is medewerker van het AH to go-filiaal op station Amsterdam-Amstel: ‘Het duurde even, iedereen moest wennen, maar na ongeveer een maand hadden we alles aangepast. Ik denk dat we het goed doen, het is veilig om in de winkel te komen. Het nieuwe normaal houdt bij ons in: verse broodjes maken we ter plekke direct klaar op een hygiënisch verantwoorde manier, de saladebar is eruit gehaald, we vullen geen eigen koffiebekers meer, we verkopen mondkapjes, je kan je handen ontsmetten bij de ingang, we houden afstand… Dat laatste blijft een uitdaging. Je merkt dat iedereen inmiddels wat losser is geworden. Als medewerkers blijven we elkaar en klanten erop attenderen: houd afstand. De meeste mensen reageren begripvol. Een enkeling vindt het allemaal maar onzin, dat houd je toch. De kunst is geduldig te blijven. Ik had een tussenjaar, nu begin ik aan een studie bedrijfskunde aan de hogeschool, maar ik hoop wel hier te blijven werken. Je ziet wel hoe belangrijk het is om extra reserves te hebben. Je kan nóg zo alert en voorzichtig zijn, er is altijd een onzekere factor.’

WEETJE

Er zijn 45 AH to go winkels op 37 stations.

Tekst: Manon Wigny

Deel via: