Volop leesinspiratie voor (trein)lezers

Onderweg zijn met de trein betekent voor veel reizigers tijd voor jezelf: even een moment helemaal voor jou. Daarom een pagina vol leesinspiratie en een mooie kortingsactie.

Lezen traint het brein

Neuroloog Barend van Kooten leest zelf graag in de trein. En hij weet hoe belangrijk lezen is voor ons brein.

Hoe meer je leest, hoe makkelijker het wordt om in je concentratie te komen en je van alles af te sluiten, aldus Barend van Kooten. ‘Het hoeft dan echt niet muisstil te zijn’, stelt Van Kooten. ‘Als je eenmaal écht goed in een verhaal zit, kan niets je uit de concentratie halen. Het enige wat dan effect heeft, is een heel hard spontaan geluid of dito beweging.’ Volgens Van Kooten hebben visuele prikkels in je leesomgeving effect: ‘Als je een treincoupé behangt met een foto van een bibliotheek, gebeurt er iets heel grappigs in onze hersenen: mensen gaan zachter praten en vinden het fijn om te lezen. Ieder mens heeft namelijk wel eens gelezen in een bibliotheek. Door het behang te zien, krijgen mensen automatisch datzelfde gedrag van toen. Als je hetzelfde doet met een foto van een kermis, dan zal het in die coupé veel rumoeriger zijn.’

Treinlezer Nieuwsbrief

Reizen met de trein is tijd voor jezelf. Tijd om de krant, een studieboek of een bestseller te lezen. Wij zijn blij met jou als Treinlezer. Daarom bieden we je graag voordeel, events en de beste leestips. Ook op de hoogte te blijven van leuke boekentips en (win)acties? Meld je dan aan voor de Treinlezer Nieuwsbrief.

NS Boekenactie

€ 5,- korting op 10 prachtige boeken

Ook zo lekker gelezen deze zomer? Met de NS Boekenactie houd je dat gevoel nog even vast! We bieden namelijk € 5,- korting op 10 prachtige boeken. Stuk voor stuk boeken om lekker bij weg te dromen in een mooi verhaal. Daarmee vliegt je treinreis voorbij. Toon de coupon bij je favoriete boekhandel - of gebruik het actienummer op de coupon voor een online bestelling - en geniet van je nieuwe boek! Wil je van elk boek alvast het eerste hoofdstuk lezen? Of ben je benieuwd naar de voorwaarden? Neem dan een kijkje op www.ns.nl/boekenactie.

Alle tijd – Ronald Giphart

Hun vriendschap begon bij de ontelbare avonden in hun stamcafé, avonden die nooit ophielden. Toen deze zes mannen begin jaren negentig besloten een bierbrouwerij te beginnen, werden ze naast vrienden ook zakenpartners. Vijfentwintig jaar later zijn ze op weg naar een Duitse boshut om nog één weekend samen te zijn, voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. Tijdens dit weekend reflecteren ze op de vriendschap en op het leven.

Als je de stilte ziet – Thomas Verbogt

De hoofdpersoon in deze roman wil graag een verbond vormen met Sander, zijn pleegbroer, maar dat lukt niet. Iets wat hij niet kan duiden, staat in de weg en dat achtervolgt hem een leven lang. Wanneer hij afscheid neemt van zijn ouderlijk huis, begint hij aan de zoektocht naar zijn eigen leven.

Mijn vaders hand – Bart Chabot

Velen kennen Bart Chabot als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven.

Suikerbastaard – Jaap Scholten

Frederik Spengler leidt een teruggetrokken bestaan in een Roemeens dorp. Op een avond verschijnt in het televisieprogramma Spoorloos een zwarte man die beweert familie te zijn. Diens claim dwingt Frederik naar de Hoorn van Afrika te gaan, op zoek naar deze man. Jeugdliefde Mila staat erop hem te vergezellen.

Tropenbruid – Susan Smit

Anna droomt van een grootser leven en reageert op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden.

Uit het leven van een hond – Sander Kollaard

Henk van Doorn (56, IC-verpleegkundige, alleenstaand) wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het gegeven dat zijn hond gaat sterven, haalt gedachten naar boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden.

Verzwegen – Karin Slaughter

Een studente is aan het hardlopen in het bos. Ze prent zichzelf in dat ze geen reden heeft om bang te zijn, maar ze heeft het gruwelijk mis. Een monster houdt zich schuil tussen de bomen, en hij wacht op het juiste moment om toe te slaan.

Viktor – Judith Fanto

1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver. Tussen hen ontstaat een levenslange vriendschap en Bubi wordt opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor, die maar niet wil deugen, ontpopt zich als rokkenjager en maakt geen van zijn vele studies af. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt: met heldhaftige vindingrijkheid en brutaliteit beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft.

Wandellust - Twan Huys

In Wandellust verbreedt journalist Twan Huys zijn horizon en beschrijft de mooiste wandelgebieden van Nederland. In een turbulent jaar vindt hij rust tijdens lange tochten, soms met zijn vader en moeder, soms met vrienden en bekenden als Herman Finkers, prinses Irene, Geert Mak en Jane Goodall.

Zilveren vleugels – Camilla Läckberg

Faye is een nieuw leven begonnen; haar ex-man zit in de gevangenis en haar bedrijf Revenge is succesvol. Maar vlak voor de lancering van Revenge in de VS, wordt het bedrijf serieus bedreigd. Met de hulp van een zorgvuldig geselecteerd team van vrouwen, gaat Faye de strijd aan om haar bedrijf veilig te stellen - en om zichzelf en degenen die ze liefheeft te beschermen.

De boekentip van treinlezer Marja

Treinlezer: Marja (46, Zevenhuizen) Trein: Intercity Groningen - Utrecht Centraal Beroep: facilitair medewerker bij de Hanze Hogeschool in Groningen Fijnste leesplek in de trein: ‘Het liefst zit ik in een tweezitter, maar dan moet de trein niet achteruit rijden.’ Wat lees jij nu in de trein: De zeven zussen - Maan van Lucinda Riley

Marja leest graag in de trein, omdat ze er niet wordt afgeleid. Momenteel verslindt ze het ene deel na het andere van de serie De zeven zussen. Ze geniet nu van deel vijf. ‘In ieder deel gaat een van de zeven geadopteerde zussen op zoek naar haar verleden. Elk boek speelt zich ergens anders af; in dit boek reizen we af naar Schotland. In elk deel spelen twee verschillende tijdslijnen af: een in het verleden en een in het heden. Ik houd daar ontzettend van.’ Meer tips van treinlezers? Neem een kijkje op ns.nl/treinlezer.

NS vrouw lezen in trein

Deze foto is genomen voordat corona uitbrak

Deel via: