EEN DAGJE IN NIJMEGEN

Nazomeren aan de Waal

De gemoedelijke studentenstad mixt historie met creativiteit en sfeervolle terrassen en winkels met verrassende musea. Hoog tijd om de zomer te gaan vieren in Nijmegen, een van de oudste steden van ons land.

De grootste stad van Gelderland heeft een klein, maar fijn stadshart. Wie vanuit het station doorsteekt naar het Keizer Karelplein staat al aan het begin van de Oranjesingel, die als een hoepel om de binnenstad past en via de Waalbrug de stad verlaat. Voor gezelligheid en stadse fratsen blijf je binnen de singel; daar wachten straten vol historie, eigenzinnige winkeladresjes, kunst en cultuur. Het artikel gaat onder de afbeeldingen verder.

Shoppen in Nijmegen

512

Stedentrip Nijmegen Hotel Credible

Hotel Credible

Winkelen in Nijmegen

Start voor een flinke portie winkelgeluk met de Van Welderenstraat, die overgaat in de Van Broeckhuysenstraat. Sla ook de Ziekerstraat en de Mariënburg in. Zo wandel je moeiteloos een blokje om en kom je langs de achterliggende Tweede Waalstraat. Leuk, want dan kun je ook binnenlopen bij Kameleon. Dit modemekka bestaat uit twee winkels. In de voormalige bakkerij De Postduif huist de boetiek met Scandinavische en Noord-Europese merken. Iets verderop vind je Kameleon Studio voor de smakelijke combinatie van luxe mode met koffie. De tekst gaat na de video verder.

Ontdek Nijmegen met Fleur en Arthur

Speciaal voor SPOOR en nsfavourites.nl maakten Fleur (31) en Arthur (29) een vlog over hun bezoek aan Nijmegen. Benieuwd naar hun tips? Bekijk dan de video!

Modewinkel en plantenwinkel

Ook 512 is gevestigd in twee charmante winkelpanden. Alleen lopen ze bij deze mixstore naadloos in elkaar over. Ongemerkt kom je van duurzame mode- en designfavorieten terecht in de groene jungle van plantenwinkel Bleshyou. Wie gewoon even van het groen wil genieten, kan hier ook theedrinken. Lekkere trek? Steek de straat over, waar je de parasols van The Fuzz al om het hoekje ziet piepen. Vooral de huisgemaakte carrot cake van het gemoedelijke dagrestaurant is heerlijk bij de koffie!

Tips voor de leukste winkels, musea, restaurants en wandelingen direct in je mailbox?

Historische stadswandeling

Wie de Hertogstraat neemt, komt vanzelf bij lekkerbek-adressen als De Wit Wasserij, een ouderwetse wasserette met eigen donutshop. Sla het kleurrijke Hotel Credible niet over – hun tosti’s worden hier alom bejubeld. Overbuur van het hotel is Museum Het Valkhof. Het strakke gebouw van sterarchitect Ben van Berkel is gevuld met archeologische schatten, oude en moderne kunst. Tot 13 september 2020 staan twee Gelderse kunstenaars in het zonnetje: grafisch vormgever Erik Mattijssen en ruimtelijk kunstenaar Ineke Hans.

Volg nsfavourites ook op Facebook en Instagram voor actuele stedentips

De Waalbrug

Het ijsblauwe museum ligt aan een uitgestrekt plein en kijkt uit over het Valkhofpark. De historische stadswandeling voert je ook door het park voor een van de mooiste vergezichten over de Waal. Neem gelijk ook een kijkje bij de Byzantijnse Valkhofkapel en de middeleeuwse Barbarossa-ruïne. De eeuwenoude bouwwerken staan op de heuvel waar Bataven en Romeinen rond het begin van de jaartelling neerstreken en waar keizer Karel de Grote in de achtste eeuw een van zijn paleizen bouwde. Zijn residentie viel in handen van verschillende overheersers en groeide uit tot de Valkhofburcht. Sloopplannen werden door de Nijmeegse burgers verijdeld. Zij kwamen in de late achttiende eeuw hiertegen in opstand en wisten zo de kapel en ruïne te redden. Het artikel gaat verder na de tip.

Tip van een local uit Nijmegen

Eigenaresse van Mood Rianne Bruin is dol op de levendigheid van de stad: ‘Twee meiden uit Nijmegen hadden al een wijnbar, sinds kort hebben ze ook Bar Pasta. Aanrader want: tof interieur, goede sfeer, fantastische wijn en verrukkelijke Bucatini all’amatriciana!’

Rianne vertelt op nsfavourites.nl wat haar favourite hangouts van Nijmegen zijn. Benieuwd?

Zeven heuvelen

De benedenstad is gebouwd op zeven heuvelen en dat voel je aan je kuiten. Zo ligt het Valkhof op de Hofberg, sta je bij de Grote Markt en Stevenskerk op de Hundisburg en ligt de Lange Hezelstraat tegen de helling van de Hessenberg. Het hoogteverschil zorgt voor prachtige doorkijkjes, bijvoorbeeld vanaf het hooggelegen terras van De Bastei. Dit museum voor natuur- en cultuurhistorie vertelt over het leven aan de Waal. Het stoere bouwwerk genaamd de Stratemakerstoren, is een ronde uitbouw van de middeleeuwse vestingmuur. Pal naast De Bastei, aan de gezellige Lindenberghaven, zit ook het Nationaal Fietsmuseum Velorama. De plek om antieke loopfietsen, vélocipèdes en fietsen van de koninklijke familie te spotten. Vermoeide benen van de zeven heuvelen? De haven is een heerlijke pauzeplek. ’s Zomers zit het gezellige terras van museumschip Opoe Sientje vol. Net als het culturele terras De Kaaij, met een programma vol muziek- en filmavonden.

Eten in Nijmegen

De Witwasserij

Eten in Nijmegen

Philipse Koffie & Brocante

Eten in Nijmegen

De Witwasserij

Eten in Nijmegen

Philipse Koffie & Brocante

Rondje om de Stevenskerk

De Stevenskerk is een mengelmoes van bouwstijlen met elementen uit de middeleeuwen tot hedendaagse glas-in-loodramen van Marc Mulders. Net zo bezienswaardig is een rondje om de kerk. Pas op voor Mood, want de stijlvolle basics, subtiele sieraden, ingelijste prints en accessoires van deze lichte conceptstore maken hebberig. Andere favorieten zijn woonwinkel Deja Vu, met een fijne selectie designcadeaus, en de drie Make My Day-winkels. Ze maken de Stikke Hezelstraat onweerstaanbaar met streetwear voor hem en haar, toffe accessoires en dito huisraad. Neem ook een kijkje achter de Stevenskerk, al was het maar vanwege Philipse Koffie & Brocante. De naam vat het perfect samen, want in het authentieke kanunnikenhuisje (woning van een geestelijke in de middeleeuwen, red.) drink je koffie met taart tussen de brocante schatten die ook te koop zijn. Om de hoek, aan de Kannenmarkt, zit Down Town, een knus tentje waar je de hele dag mag brunchen. Staat het hoofd meer naar borrelen, wandel dan onder de kerkboog door naar de Grote Markt. De blikvanger van het plein is het prachtige waaggebouw uit de vroege zeventiende eeuw. Tegenwoordig huist hier restaurant De Waagh, waar je neerstrijkt voor de gouden combinatie van borrelhap, drankje en ruim terras.

Bezoek alle hotspots uit dit artikel:

1. Centraal Station Nijmegen 2. Kameleon, Ziekerstraat 132 3. Kameleon Studio, Ziekerstraat 85 4. 512 / Bleshyou, Van Broeckhuysenstraat 20 5. The Fuzz, Van Broeckhuysenstraat 17 6. De Wit Wasserij, Hertogstraat 5 7. Hotel Credible, Hertogstraat 1 8. Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59 9. Valkhofpark 10. De Bastei, Waalkade 83-84 11. Nationaal Fietsmuseum Velorama, Waalkade 107 12. Opoe Sientje en De Kaaij, Lindenberghaven 1c 13. Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62 14. Mood Conceptstore, Houtstraat 59 15. Deja Vu, Houtstraat 57 16. Make My Day Women, Stikke Hezelstraat 65 17. Make My Day Men, Stikke Hezelstraat 32 18. Make My Day Atelier, Stikke Hezelstraat 30 19. Philipse Koffie & Brocante, Sint Stevenskerkhof 44 20. Down Town, Kannenmarkt 16 21. De Waagh, Grote Markt 26

Tekst: Roos Stalpers en Fee van ‘t Veen, Fotografie: Petra Hoogerbrug, Shutterstock

Wil je nog meer tips over Nijmegen?

Bekijk dan onze NS Stedengids Nijmegen met de beste tips op het gebied van cultuur, eten en winkelen. Ook hebben we regelmatig interessante aanbiedingen voor een treinticket, uitjes én overnachtingen.

Werkzaamheden aan het spoor

Tussen 14 t/m 18 oktober zijn er werkzaamheden rondom station Zwolle en van 17 t/m 25 oktober tussen Zutphen en Arnhem.

Werkzaamheden aan het spoor

Tussen 14 t/m 18 oktober zijn er werkzaamheden rondom station Zwolle en van 17 t/m 25 oktober tussen Zutphen en Arnhem.

Bekijk ook:

STEDENTRIP GRONINGEN

NS-WANDELING

VAN DEUR TOT DEUR

STEDENTRIP GRONINGEN

NS-WANDELING

VAN DEUR TOT DEUR