EEN DAGJE IN GRONINGEN

Het beste onder de Noorderzon

Er gaat niets boven Groningen! Van het Groninger Museum tot het groene Noorderplantsoen: de stad borrelt en bruist door de prachtige plekjes en leuke stekjes – perfect voor een stedentrip.

Zondag

Een goed begin is het halve werk ‒ dat geldt zeker voor stedentrips. Bij aankomst in Groningen is snel duidelijk dat het een mooie dag gaat worden: de stadsentree is spectaculair! Eerst passeer je een overdaad aan lantaarns, glas-in-loodramen en tegeltableaus in de hal van het negentiende-eeuwse station Groningen. Vervolgens loop je zo tegen de bontgekleurde paviljoens van het Groninger Museum aan. Die vormen samen een postmodernistisch meesterwerk van Alessandro Mendini, de Italiaanse sterdesigner die geloofde in de kracht van fantasie en samenwerking – aan het gebouw werkten verschillende gastarchitecten mee. De tekst gaat na de video verder.

Ontdek Groningen met Aila en Donita

Zussen Aila (31) en Donita (29) gingen speciaal voor SPOOR en nsfavourites.nl naar Groningen en maakten een vlog van hun bezoek. Benieuwd welke hotspots je volgens hen niet mag missen? Bekijk dan de video.

Groninger Museum

De museumcollectie is al even kleurrijk en varieert van (Dutch) design tot schilderijen van het Groningse collectief De Ploeg. Ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn een treinreis waard. Zo presenteert het Groninger museum deze nazomer Wat zullen de buren zeggen? Deze tentoonstelling toont een brede selectie uit de collectie hedendaagse fotografie, van modefoto’s van Inez van Lamsweerde tot portretten van Anton Corbijn.

Koffie en pindakaas

Een kop koffie in het museum is ook een aanrader, want zodra de zon schijnt, zit je hier prinsheerlijk op het terras aan het Verbindingskanaal. Ook binnen neerploffen is zeker een goed idee. Voor het interieur van het MendiniRestaurant tekende ontwerper Maarten Baas. Hij vulde de ruimte met zijn serie Clay: tafels, stoelen, banken en lampen met de hand gemaakt van synthetische klei.

Het artikel gaat onder de afbeeldingen verder.

Volg nsfavourites ook op Facebook en Instagram voor actuele stedentips

Shoppen in Groningen

Bellucci

Shoppen in Groningen

Bellucci

Shoppen in Groningen

Bellucci

Shoppen in Groningen

Bellucci

Speciaalzaken in Groningen

Wie niet kan wachten om de binnenstad uit te kammen, volgt de Ubbo Emmiusstraat richting de Folkingestraat. Aan de rechterhand staat een prachtige synagoge, tot de Tweede Wereldoorlog het hart van de Joodse gemeenschap in Groningen. Benieuwd wat er achter de gevel schuilgaat? Op openingsdagen wordt elk middaguur een instaprondleiding gegeven. Ook de rest van de straat is het verkennen waard, zeker vanwege het enorme aantal speciaalzaken. Van Tafelgoud (met alles voor een knap gedekte tafel) tot De Pindakaaswinkel (verschillende soorten, ambachtelijk bereid, zoutarm, met kokos- in plaats van palmolie en zonder toegevoegde suikers). Ook niet missen: de Bistro Boys. In deze urban bar waan je je in Parijs, zeker als je met een mooi drankje en dito hapje (oesters!) plaatsneemt op het ieniemienie terras. Bellucci verderop is hét adres voor modeliefhebbers; de rekken zijn gevuld met supervrouwelijke ontwerpen. Met een glansrol voor kleuren, prints en patronen.

Tips voor de leukste winkels, musea, restaurants en wandelingen direct in je mailbox?

Vismarkt Groningen

De Folkingestraat mondt uit in de Vismarkt, een plek waar tegenwoordig meer wordt verhandeld dan vis: op dinsdag, vrijdag en zaterdag is het bedrijvige plein gevuld met marktkramen en scoor je er brood, bloemen en zo’n beetje alles ertussenin. Tot vorig jaar was de Vismarkt ook de thuishaven van Laif & Nuver, dé woonwinkel van Groningen. Geen nood: het geliefde adres is niet gesloten, maar verhuisd naar de Rode Weeshuisstraat, iets verderop. In een voormalig pakhuis van V&D vormt Laif & Nuver samen met de HKliving Brandstore een woonwalhalla van maar liefst 900 m2.

Stedentrip Groningen

Groningen

Shoppen in Groningen

Laif & Nuver

Nieuwe Markt Groningen

Vanaf de Vismarkt steek je zo door naar de Nieuwe Markt waar het futuristische Forumgebouw het afgelopen najaar de deuren opende. In deze ‘huiskamer van Groningen’ is onder meer ruimte voor (heel veel) horeca, een bioscoop en Storyworld, een museum rond strips, animatie en games. Maar de grootste trekpleister vind je hogerop: op het vrij toegankelijke dak sta je oog in oog met de Martinitoren. Met een beetje mazzel zie je zelfs Schiermonnikoog liggen! Het artikel gaat verder na de tip.

Tip van een local uit Groningen

Douwe Grootendorst van eetwinkel Buurman & Buurman: 'Voor de zaak doen mijn vrouw en ik vaak boodschappen bij Le Souk in de Folkingestraat om vervolgens met de kinderen te lunchen bij El Maïda ernaast. Hier word je met open armen ontvangen en geniet je ‒ in het hoge noorden ‒ van Noord-Afrikaanse en mediterrane gerechten.'

Douwe vertelt op nsfavourites.nl welke restaurants in Groningen je écht niet mag missen. Benieuwd?

Uit eten in Groningen

Aan de overzijde van de Vismarkt leidt de Stoeldraaierstraat naar de Oude Kijk in ’t Jatstraat, een levendige straat tjokvol studenten. Niet gek, want het Academiegebouw, het hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, ligt hier om de hoek. Zeker rond lunchtijd zit je goed in dit straatje dat op culinair vlak van alle markten thuis is. La Ca serveert authentiek Vietnamees streetfood, FLFL versbereide falafel, Scandinavische saladebar Rå smaakvol, biologisch lekkers en Feel Good sappen en happen (bowls en sandwiches) waar je lijf blij van wordt. Voor een portie uitbuiken met uitzicht loop je simpelweg de straat uit; daar wacht de Noorderhaven. Deze monumentale haven maakt deel uit van de diepenring, de grachtengordel van Groningen, en leent zich uitstekend voor slenteren over kades vol prachtige panden.

Eten in Groningen

La Ca

Eten in Groningen

Bezoek alle hotspots uit dit artikel:

1. Centraal Station Groningen, Stationsplein 4 2. Groninger Museum, Museumeiland 1 3. Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 4. Tafelgoud, Folkingestraat 51 5. De Pindakaaswinkel, Folkingestraat 37 6. Bistro Boys, Folkingestraat 46 7. Bellucci, Folkingestraat 16 8. Laif & Nuver, Rode Weeshuisstraat 7 9. Forum, Nieuwe Markt 1 10. La Ca, Oude Kijk in ‘t Jatstraat 20 11. FLFL, Oude Kijk in ‘t Jatstraat 44 12. , Oude Kijk in ‘t Jatstraat 59 13. Feel Good, Oude Kijk in ‘t Jatstraat 29 14. Droppie, Astraat 7 15. Batsu, Pottebakkersrijge 4 16. Bakkerij Blanche, Brugstraat 28 17. Zondag, Kruissingel 1 18. Mahalo, Verlengde Grachtstraat 1 19. Eetwinkel Buurman & Buurman, Rodeweg 6

Ga je binnenkort naar Groningen?

Bekijk dan onze NS Stedengids Groningen met de beste tips op het gebied van cultuur, eten en winkelen. Ook hebben we regelmatig interessante aanbiedingen voor een treinticket, uitjes én overnachtingen.

Tekst: Roos Stalpers en Fee van ‘t Veen, Fotografie: Petra Hoogerbrug

Werkzaamheden aan het spoor

In het weekend van 12 en 13 september zijn er werkzaamheden tussen Zwolle en Meppel en in het weekend van 26 en 27 september tussen Zwolle en Amersfoort. Van 14 t/m 18 oktober zijn er werkzaamheden rondom station Zwolle.

Werkzaamheden aan het spoor

In het weekend van 12 en 13 september zijn er werkzaamheden tussen Zwolle en Meppel en in het weekend van 26 en 27 september tussen Zwolle en Amersfoort. Van 14 t/m 18 oktober zijn er werkzaamheden rondom station Zwolle.

Bekijk ook:

STEDENTRIP NIJMEGEN

VAN DEUR TOT DEUR

ONZE REIZIGERSONDERWEG

STEDENTRIP NIJMEGEN

VAN DEUR TOT DEUR

ONZE REIZIGERSONDERWEG