NEDERLAND MUSEUMLAND

De musea zijn weer open. Maak je keuze uit deze bijzondere exposities. Zoals over giftige dieren in Natuurmuseum Fryslân of de beeldentuin bij Kasteel Nijenhuis.

De hond als muze

DEN HAAG

De hond als muze

Hij was al bekend, maar met de foto’s van zijn roedel Weimaraner verwierf William Wegman (1943) in de jaren zeventig wereldwijde faam. De grote tentoonstelling Being William Wegman (t/m 3 januari) in het Haagse Fotomuseum overspant vier decennia werk. Toeval zorgde ervoor dat zijn honden levenslang zijn muzen zouden blijven: op een dag nam hond Man Ray spontaan plaats voor de camera. Kijkend naar het werk vergeet je dat het om honden gaat, het zijn persoonlijkheden. Wegman, dol op zijn honden, laat zien hoe dit ras iets toevoegt wat niet in woorden uit te drukken is; je moet het zíen.

Fotomuseum Den Haag (Gratis met de Museumkaart)

Beeld: Casual, 2002. Farm Boy, 1996. Dog Walker, 1990. George, 1997, colour polaroids. © William Wegman. Courtesy of the artist.

HAARLEM

Schilderen is voelen

Een buitenkans, deze eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van het werk van de Engelse schilder John Constable (19 september t/m 31 januari) in het Teylers Museum in Haarlem, met schilderijen, aquarellen en tekeningen. Constable (1776–1837) wordt gezien als een van de beste landschapsschilders aller tijden. Net als zijn Nederlandse voorbeeld Rembrandt benaderde hij zijn onderwerp met een originele en open blik. Zijn heftige gevoelsleven kon hij goed kwijt in het weergeven van licht, lucht en landschap. Hij zei zelf: ‘Schilderen is een ander woord voor voelen.’ Zijn stijl was zo vernieuwend dat tijdgenoten er lange tijd geen raad mee wisten. Later werd hij een inspiratiebron voor bijvoorbeeld de Franse impressionisten. Nu wordt hij gezien als een van de grondleggers van de moderne schilderkunst.

Teylers Museum (Gratis met de Museumkaart)

Beeld: John Constable (1776-1837), naar Jacob van Ruisdael , Landschap met windmolens bij Haarlem, 1830, Olieverf op panel, Collectie Dulwich Picture Gallery

Ruisdael Dulwich
Rijksmuseum Boerhaave Besmet

LEIDEN

Besmet!

Echt waar, de tentoonstelling Besmet! (t/m 9 januari), over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten, was al gepland. Actueler dan ooit dus, en aangepast aan de recente ontwikkelingen. Museum Boerhaave – dat je zo breed mogelijk wil laten ontdekken wat het belang is van wetenschap – werd niet voor niks in 2019 European Museum of the Year: het is er leuk, prikkelend en interessant, voor alle leeftijden en smaken. Midden in de mooie historische binnenstad van Leiden.

Rijksmuseum Boerhaave (Gratis met de Museumkaart)

Beeld: Kleding van een zeventiende-eeuwse pestdokter, Replica Rijkmuseum Boerhaave.

Start je virtuele rondleiding door Rijksmuseum en Louvre

TILBURG

Dwaaltocht langs favorieten

Het publiek wordt in De route wordt opnieuw berekend – De Pont Collectie (t/m 3 januari) herenigd met favorieten uit de collectie van Museum De Pont, maar ook met mogelijke favorieten in wording. Het betekent genieten voor liefhebbers, maar juist ook voor mensen die niet zo bekend zijn met hedendaagse beeldende kunst. De dwaaltocht door de voormalige wolspinnerij – helemaal corona-proof – vormt een ideaal moment om kennis te maken met de kunst van de afgelopen decennia, met werk van onder meer Marlene Dumas, Richard Long en Bill Viola.

De Pont (Gratis met de Museumkaart)

HEINO

In een kasteel

Een dag naar Kasteel Nijenhuis is veel ineen. Het begint met een mooie wandeling van een kwartiertje vanaf het station in Heino. Het kasteel is zoals het hoort: indrukwekkend, met slotgracht en een deels authentiek interieur. De laatste bewoner, verzamelaar Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boymans, wist wat hij verzamelde: naast antiek ook beeldende kunst van o.a. Isaac Israels, Jan Lievens, Paul Citroen en Jan Fabre. Ontdek de collectie (tot en met 31 december) toont hoogtepunten uit de collectie van Museum de Fundatie in Zwolle, waar het Kasteel bij hoort. Als daverend toetje is er de beeldentuin van 4,5 hectare met het neusje van de zalm in beeldhouwkunst, van klassiek tot hedendaags.

Museum de Fundatie (Gratis met de Museumkaart)

LEEUWARDEN

Giftige dieren

Het is de moeite waard om het Natuurmuseum Fryslân te bezoeken, al was het maar om te ervaren hoe het is om onder water rond te lopen. De tijdelijke tentoonstelling Gif (t/m 3 januari) voegt daar een hoop aan toe: je staat oog in oog met levende giftige dieren – het museum wordt even óók dierentuin, inclusief een fokprogramma – en leert wat de functies zijn van gif in de natuur, soms ook verrassend positief voor de mens.

Natuur Museum Fryslan (Gratis met de Museumkaart)

3x

LAATSTE KANS

Schilder ezel

Schiedam Waar staat de kunststroming realisme voor? Een van de leukste musea van Nederland, het Stedelijk Museum in Schiedam, laat het zien (t/m 4 oktober).

Logo duurzaam Enschede

Enschede Claudy Jongstra, beroemd om haar duurzame ontwerpen, ontwikkelde voor het Rijksmuseum Twenthe een tuin en een ruimtelijke installatie (t/m 1 november).

Tekening Pallet schilderen

Gorssel Ter ere van de 100e sterfdag van Jan Mankes: een overzicht van zijn verfijnde, poëtische schilderijen – portretten en landschappen (t/m 25 oktober) in Museum MORE.

Tekst: Manon Wigny, Illustraties: Shutterstock

Benieuwd naar nog meer bijzondere musea in Nederland?

Bekijk onze tips op nsfavourites.nl

Deel via:

Naar je favoriete museum?

Met een NS Flex abonnement reis je van deur tot deur. Zonder saldo te laden. Wel zo makkelijk.

Lees meer