Top 10 'Winterse kost'

Van ijzingwekkende thrillers tot plaatjes van sneeuwpanters: met dit lijstje, opgesteld in samenwerking met boekensite en lezerscommunity Hebban.nl, mag de winter eindeloos duren.

Niemandsland – Adwin de Kluyver

In Niemandsland neemt Adwin de Kluyver de lezer mee op een literaire ontdekkingsreis richting de Zuidpool. Met aanstekelijk vertelplezier laat hij zien hoe de mens in de loop der eeuwen dit koude continent heeft verkend, beschreven en benut.

Noorderlicht – Mariska Overman

Vier bezoekers van een literair forum bevinden zich op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen. Samen zijn ze op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken ...

Poolnacht – Ragnar Jónasson

Een politieagent onderzoekt in een ijzig noordelijk plaatsje in IJsland vijftig jaar na dato wat er op een noodlottige avond gebeurd is. In het heden is het plaatsje in lockdown terwijl een kind vermist raakt en een stalker op de vlucht is.

Sneeuw – John Banville

Een groot landhuis, een vermoorde pastoor, een inspecteur en een steeds groter wordend mysterie terwijl de sneeuw blijft vallen. Een klassieke whodunit van een Booker Prize-winnaar.

De sneeuwpanter – Sylvain Tesson

Op uitnodiging van een beroemde natuurfotograaf neemt Sylvain Tesson deel aan een extreme expeditie. Midden op de onherbergzame, ijskoude en hooggelegen vlaktes van de Himalaya wacht hij op de komst van de zeer schuwe en met uitsterven bedreigde sneeuwpanter.

Winteren – Katherine May

Katherine May laat zien dat moeilijke en zware periodes komen en gaan, net als de seizoenen. En zoals in de natuur de winters gebruikt worden om te rusten, kan ook de mens deze momenten aangrijpen om een stap terug te doen en te ‘winteren’.

Het donker – Emma Haughton

Een EHBO-arts reist naar Antarctica om een overleden arts op het VN-onderzoeksstation te vervangen. Maar terwijl het station in totale winterduisternis gehuld wordt, begint zij te vermoeden dat de dood van haar voorganger niet toevallig was.

Sneeuwwit – Samuel Bjørk

Sneeuwwit is de ijzingwekkende prequel op de Munch & Krüger-bestsellerserie van Samuel Bjørk, waarin Holger Munch de jonge Mia Krüger vraagt om voor hem te komen werken om een wel heel mysterieuze moordzaak op te lossen.