CULTUUR MET KORTING

De Vrije Academie – het grootste onderwijsinstituut voor kunst en cultuur – heeft speciaal voor SPOOR-lezers een programma samengesteld. Kies bijvoorbeeld uit een wandeling door de historische binnenstad van Maastricht of een van de vele (online) lezingen, mét een mooie korting.

Antwoorden over de liefde 

Liefde, lust en ellende

Hoe blijft de passie binnen een relatie het langst goed? Waarover liegen mensen het meest op datingsites? En wanneer moet je het uitmaken? De liefde is misschien wel net zo ingewikkeld als dat ze belangrijk is. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, is gespecialiseerd in het vertalen van wetenschappelijke kennis naar alledaagse situaties. Ze schreef vele boeken, waaronder Liefde, lust en ellende en De eerste indruk. In deze interactieve lezing neemt Roos Vonk je mee langs een aantal opmerkelijke vragen over de liefde en ontdek je of je eigen overtuigingen kloppen met wat onderzoek uitwijst. Vragen? Na de lezing is er genoeg tijd ze te stellen.

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Naast diverse boeken schreef ze columns voor Psychologie Magazine en Het Financieele Dagblad. Tegenwoordig is ze columnist van het Amerikaanse Psychology Today.

Wat: Online interactieve lezing over de liefde Datum: Woensdag 12 januari van 20.00-21.30 uur Prijs: € 20 Korting: € 5 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSVONK

Roos Vonk. Foto: Vincent van Leest © 2014

Jacob Jordaens, Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen, ca. 1640–1645, The Phoebus Foundation, Antwerpen

Lezing en tentoonstelling Thuis bij Jordaens

Frans Hals Museum exclusief geopend voor lezers van SPOOR

Zoals de Noordelijke Nederlanden Frans Hals, Rembrandt en Vermeer hebben, zo kennen de Zuidelijke Nederlanden hun eigen Grote Drie: Jordaens, Rubens en Van Dyck. Net als zijn tijdgenoot Frans Hals, schilderde Jordaens met grote zwier, menselijkheid en eigenzinnigheid. Ontdek meer over Jordaens in het Frans Hals Museum. Daar is dit najaar de eerste monografische tentoonstelling van deze zeventiende-eeuwse Antwerpse meester in Nederland te zien: Thuis bij Jordaens. Laat je verrassen door de verhalen achter zijn vernuftige en soms geestige schilderijen. De hedendaagse reconstructie van Jordaens’ pronkkamer met de pas gerestaureerde, originele deur- en plafondstukken, maakt de tentoonstelling tot een unieke ervaring. Kom naar een lezing van kunsthistoricus Isolde Scholberg en dompel je in alle rust onder in Jordaens’ werk tijdens deze exclusieve openstelling van het museum.

Wat: Lezing in exclusief geopend museum Datum en tijden: Maandag 20 december, lezingen van 12.30-13.30 en 14.00-15.00 uur Prijs: € 18 Korting: € 5 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSJORDAENS Let op: De prijs voor de lezing is exclusief entree tot het Frans Hals Museum (toeslag voor Museumkaarthouders van € 2)

Wandeling historische binnenstad Maastricht

Verwonder je over de grande dame onder onze steden

Met de oudste stadspoort en brug van het land én een historisch centrum dat een beschermd stadsgezicht is, kun je Mestreech gerust een pareltje noemen. De stad heeft een enorm aanbod aan bezienswaardigheden, historische gebouwen, architectuur en cultuur. Vanaf station Maastricht lopen we langs de bijzondere Koepelkerk, icoon van Maastricht, gebouwd in 1921 en vervolgen onze tocht richting de Maas en bezoeken Centre Céramique, dat op voormalige industrieterreinen ligt. Maastricht was de eerste stad in Nederland waar de industriële revolutie zich ontwikkelde. Beroemd werd dan ook het aardewerk van de florerende aardewerkfabrieken. De wandeling voert ons verder naar de overkant van de Maas, waar we via een pittoreske route van het Vrijthof naar de O.L. Vrouwekerk lopen. Maar eerst een tussenstop bij het Fotomuseum aan het Vrijthof. Wie wil, kan na de wandeling zelf nog een bezoek brengen aan dit mooie museum.

Wat: Stadswandeling van 2 uur Data: Woensdag 8 december van 11.00-13.00 uur, zaterdag 11 december van 11.00-13.00 uur en dinsdag 21 december van 11.00-13.00 uur Prijs: € 25 Korting: € 5 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSMAASTRICHT

Maastricht, met o.a. Sint Servaasbasiliek. Beeld: Paul Smeets via Flickr/3b: Koepelkerk Maastricht. Beeld: Arthur via Flickr

De Cogels-Osylei in Antwerpen. Foto 2008/ 4b Art-nouveauhuis, genaamd ’t Bootje, (Schildersstraat), ontwerp van architect Frans Smet-Verhas (1901). Foto: Torsade de Pointes, 2010

College art nouveau in Antwerpen

Onderga de ‘schone’ architectonische belevenis van de belle époque

In Antwerpen is de wijk Zurenborg wereldberoemd vanwege zijn bijzondere architectuur. Met name de hoofdstraat Cogels-Osylei is een wonder van art nouveau. Ook zijn er schitterende voorbeelden van het uitbundige eclecticisme van de belle époque te zien. De architecten lijken die term letterlijk te hebben opgevat. Zelfs de namen van de huizen aan de Cogels-Osylei appelleren aan schoonheid en bloemenpracht:  Roos, Zonnebloem en Iris. Maar er is meer ‘schoons’ te zien. Met name het ensemble huizen De Vier Jaargetijden en de façades van onder meer Les Mouettes, Napoleon en Waterloo zijn fantastisch. Architecten als Jacques De Weerdt, Jules Hofman en Joseph Bascourt haalden alles uit de kast om passanten en bewoners een architectonische belevenis te laten ondergaan. Golvende lijnen, zweepslagmotieven, uitbundig giet- en smeedijzerwerk, fraaie tegeltableaus ... Zurenborg zindert. In dit online college van Oene Dijk ontdekt je alles over de art nouveau in de stad Antwerpen!

Wat: Online lezing van 2 uur Data: Zondag 12 december van 11.00-13.00 uur, dinsdag 14 december van 20.00-22.00 uur Prijs: € 32,50 Korting: € 7,50 korting voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSANTWERPEN Let op: De lezingen worden LIVE ONLINE via Zoom gegeven, dit betekent dat je de lezing niet op een later tijdstip terug kan kijken.

Lezing over Artemisia Gentileschi

Barokke Italiaanse bestrijdt mannelijke heerschappij met sensuele schilderijen

Barokschilder Artemisia Gentileschi (1593–1645) was hét symbool van de strijd tegen het patriarchaat. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Zo werd zij een van de bekendste en belangrijkste kunstenaars van de Italiaanse barok. In het Rijksmuseum Twenthe is dit najaar een tentoonstelling te zien die het bijzondere leven en werk van Artemisia aan het licht brengt. De tentoonstelling Artemisia. Vrouw & Macht past binnen een recente ‘herontdekking’ van de kunstenaar, waarin zij wereldwijd veel belangstelling krijgt. Wat leren de werken van Artemisia ons over de rol van de vrouw in de geschiedenis? Hoe kunnen wij haar werken lezen vanuit een hedendaags perspectief? Tijdens deze lezing wordt het verhaal verteld achter haar sensuele werken, die een interessante en unieke mengeling zijn van geweld en verleiding. Schrijf je nu in en duik in het leven van deze toonaangevende kunstenaar!

Wat: Lezing ín het museum of online Data in het Rijksmuseum Twenthe: Donderdag 9 december van 11.00-12.00 uur, dinsdag 28 december van 11.00-12.00 uur Datum Online: Woensdag 22 december van 20.00-21.00 uur Prijs: € 18 Korting: € 5,- voor lezers van SPOOR, gebruik code: NSARTEMISIA Let op: De online lezingen worden live via Zoom gegeven, dit betekent dat je de lezing niet op een later tijdstip terug kunt kijken. Voor de lezingen in het museum geldt dat de prijs exclusief entree tot het Rijksmuseum Twenthe is (gratis met Museumkaart). Voor informatie over tickets en eventuele tijdsloten zie de website van het Rijksmuseum Twenthe.)

Artemisia Gentileschi, Jaël en Sisera, 1620, Museum of Fine Arts, Budapest

Artemisia Gentileschi, Santa Lucia, 1636-38, Privé verzameling

VAthuis

De Vrije Academie brengt je kunst & cultuur on demand

Kijk de leukste kunst- en cultuurcolleges op ons ondemandplatform VAthuis. Qua techniek te vergelijken met Netflix, qua beschikbaarheid met de bibliotheek én met vertrouwde Vrije Academie-docenten. Je volgt de lessen wanneer het je zelf uitkomt, zo lang of kort als je zelf wilt. Van lezingen die een uurtje van je tijd vragen tot een complete onderdompeling in reeksen van maar liefst tien uur kijkplezier. Na aankoop kun je de video’s drie maanden lang opnieuw bekijken. Alle VAthuis-video’s zijn opgenomen op prachtige locaties zoals het Rembrandthuis, Muziekgebouw aan ’t IJ, Zwerfsteneneiland en de Beurs van Berlage. Als SPOOR-lezer kun je nu de rest van het jaar met 25% korting genieten van het gehele aanbod van VAthuis. Zeer zeker het proberen waard.

Wat: Kunst- en cultuurcolleges on demand Data: Wanneer het je zelf schikt Prijs: € 15 tot € 149 Korting: 25% voor lezers van SPOOR (geldig t/m 31 dec. 2021), gebruik code: NSVATHUIS

Zin om mee te doen? Begrijpelijk. Kijk op www.vrijeacademie.nl voor een overzicht.

Deel via: