Van Chinese kunst tot bijzondere hofjes in Amsterdam

Volg een online cursus of lezing

De Vrije Academie– het grootste onderwijsinstituut voor kunst en cultuur – heeft speciaal voor de lezers van SPOOR een inspirerend programma samengesteld. Je kunt kiezen uit zes online cursussen en lezingen. Als lezer van SPOOR ontvang je een mooie korting.

NS exclusief Chinese kunst en cultuur.jpg

Beeld: Kunstenaar onbekend, Portret van een Chinese hoogwaardigheidsbekleder, midden 19de eeuw (Qing-dynastie) © State Hermitage Museum, St Petersburg

Chinese kunst en cultuur

Voor wie in vogelvlucht zowel het historische als moderne China wil leren kennen

China staat steeds meer in de belangstelling. Het keizerrijk veranderde in een republiek en op dit moment ontwikkelt het land zich in rap tempo tot een supermacht. In 2 uur tijd beent docente Saskia Poelman samen met jou door de vroegste nederzettingen langs rivieren en het terracottaleger van de eerste keizer tot de protestkunst van Ai Weiwei. 

Wat: Online college ‘Chinese kunst en cultuur’ Data: Zaterdag 10 april van 11.00-13.00 uur, woensdag 14 april van 20.00-22.00 uur en dinsdag 20 april van 11.00-13.00 uur. Prijs: € 32,50 Korting voor SPOOR-lezers: € 7,50 (gebruik code: NSCHINA) Let op: De lezingen worden live online via Zoom gegeven. Dit betekent dat je de lezing niet op een later tijdstip kan terugzien.

Kunstgeschiedenis: van Griekse Oudheid tot heden

Leer in deze tiendelige online reeks kunst kennen en herkennen

Wij nemen je mee van de Griekse oudheid tot de Mona Lisa. We vertellen je alles over de Nachtwacht, blijven stilstaan bij Rem Koolhaas en gaan door op Ai Weiwei. Onze ervaren en bevlogen docent deelt haar kennis met veel plezier en groot enthousiasme. Geen droge feiten, maar spannende verhalen en opmerkelijke feiten. Na afloop zie je verbanden, herken je periodes en heb je kennisgemaakt met de belangrijkste werken uit 3500 jaar westerse kunstgeschiedenis. Een verrijking van je museumbezoek!

Wat: 10 online hoorcolleges kunstgeschiedenis: van Griekse Oudheid tot heden Data: Elke maandag 12 april t/m 28 juni van 10.00-12.00 uur of van 20.00-22.00 uur. Prijs: € 229,- Korting voor SPOOR-lezers op deze reeks: € 25 (kortingscode: NSKG) Let op: De lezingen worden live online via Zoom gegeven. Dit betekent dat je de lezing niet op een later tijdstip kan terugzien. Interactie met de docent is mogelijk via de chat of microfoonfunctie.

NS exclusief Mona Lisa Leonardo da Vinci .jpg

Beeld: Leonardo da Vinci, Mona Lisa, Musée du Louvre, Parijs

NS exclusief De Arbeidspers.jpg

Beeld: De Arbeidspers (Gemeente Archief Amsterdam)

Hofjes in Amsterdam

Idyllische plekjes in de drukke hoofdstad

Tussen 1600 en 1900 werden in Amsterdam vele hofjes gesticht. Vandaag de dag zijn er nog 47 terug te vinden in de binnenstad, veelal verborgen achter een normale gevelwand. Met dit indrukwekkende aantal is de hoofdstad de belangrijkste ‘hofjesleverancier’ van Nederland. De meeste hofjes zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven en worden nog steeds tegen geringe kosten bewoond door dames van onbesproken gedrag. Kunsthistorica Birgitte Mommers is een enthousiaste kenner van deze hofjes en zal je tijdens deze virtuele ‘wandeling door de stad’ terugvoeren naar de zeventiende eeuw. De hofjes zijn stuk voor stuk bijzondere, mooie idyllische plekjes, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan!

Wat: Online lezing ‘Hofjes in Amsterdam’ Data: Woensdag 14 april van 20.00-21.00 uur, maandag 19 april van 13.30-14.30 uur, donderdag 29 april van 10.30-11.30 uur. Prijs: € 18,- Korting voor SPOOR-lezers: € 5 (kortingscode: NSHOFJES) Extra: Hand-out met highlights Let op: De lezingen worden live online via Zoom gegeven. Dit betekent dat je de lezing niet op een later tijdstip kan terugzien.

Planeet Aarde

Bioloog en natuurwetenschapper Kees Boele over de complexe geologie van moederplaneet

4,3 Miljard jaar geleden was de aarde letterlijk woest en ledig. Een gloeiende klomp sterrenstof, weggeslingerd tijdens de geboorte van een ster. Langzaam afgekoeld tot een globe met een ijzer-nikkelkern, een vloeibare mantel en daarop dobberend brokken aardkorst. In het begin voortdurend geteisterd door botsingen met microplaneetjes, zoals Theia, wat leidde tot de vorming. Uiteindelijk zou de enorme gasplaneet Jupiter zorgen voor een liefdevolle maar helaas niet altijd afdoende bescherming tegen ruimtepuin. Tegenwoordig is de aarde nog steeds een levendige planeet. Ons stukje korst is van halfrond gewisseld en is, na meer dan honderd miljoen jaar onder de zeespiegel gebivakkeerd te hebben, weer opgedoken. Recente ijstijden en klimaatveranderingen zouden er echter voor kunnen zorgen dat we over een paar honderd jaar naar Amersfoort aan Zee kunnen reizen. Nog veel heftiger gaat het eraan toe rond de Middellandse Zee en de beruchte Ring of Fire. Tijdens deze lezing van bioloog en natuurwetenschapper Kees Boele maak je kennis met de complexe geologie van onze moederplaneet.

Wat: Online lezing ‘Planeet Aarde’ Data: Dinsdag 6 april van 11.00-12.00 uur, donderdag 15 april van 20.00-21.00 uur, vrijdag 23 april van 14.00-15.00 uur. Prijs: € 18,- Korting voor SPOOR-lezers: € 5 (kortingscode: NSAARDE) Let op: De lezingen worden live online via Zoom gegeven. Dit betekent dat je de lezing niet op een later tijdstip kan terugzien.

NS exclusief Planeet aarde 2.jpg
NS exclusief Planeet aarde.jpg

Beeld: Kees Boele

NS exclusief Stoa zuilengalerij.jpg

Beeld: Wikimedia, De Stoa van Attalus, een zuilengalerij op de Agora van Athene

Stoïcisme

Live lezing over de Stoïcijnse levensweg

De Stoa is populairder dan ooit! Niet alleen tijdens deze coronacrisis wordt hun filosofie herhaaldelijk aan de orde gesteld, de eeuwenoude denkbeelden zijn ook terug te vinden in tal van managementboeken en zelfhulpliteratuur. Eerder liet Nelson Mandela zich inspireren door de stoïcijnen, en dichter bij huis ook oud-schaatser Mark Tuitert.  Wat maakt deze filosofie, die ruim twee millennia oud is, zo bijzonder? Meer dan andere denkers, die zich voornamelijk bezighielden met de vraag naar de waarheid, geven de stoïcijnen praktische handreikingen. Zij hielden zich veel meer bezig met hoe in het leven te staan. Zo geven hun teksten inzicht in hoe je een tegenslag te boven kunt komen, of hoe je een crisis succesvol doorkomt. Hierbij is de focus op wat je als individu wél kunt controleren een belangrijk aspect. Wil je ook geïnspireerd worden door de denkbeelden van de stoïcijnen? Aan de hand van enkele aansprekende voorbeelden zul je in deze live lezing door filosoof Mats Lodenstijn kennismaken met deze praktische levensfilosofie. 

Wat: Online lezing ‘Stoïcisme’ Data: Woensdag 14 april van 14.00-15.00 uur, dinsdag 20 april van 10.30-11.30 uur, donderdag 29 april van 20.00-21.00 uur. Prijs: € 18,- Korting voor spoorlezers: € 5 (kortingscode: NSSTOA) Let op: De lezingen worden live online via Zoom gegeven. Dit betekent dat je de lezing niet op een later tijdstip terug kan zien.

Lessen over schilder Jan Steen

Met VAthuis (nieuw!)

Mis je het ook? Een museum bezoeken? Kunst kijken en je horizon verbreden? Om ook in deze tijd van kunst te kunnen genieten, lanceert de Vrije Academie een eigen on-demand kanaal. Met VAthuis is het mogelijk om kunstcolleges te volgen vanuit huis en op een tijdstip dat het jou het beste uitkomt. Je kent vast Jan Steen, maar wat weet je eigenlijk van deze productieve meester? Kunsthistorica Frederike Upmeijer vertelt je vanuit de keuken van Museum Van Loon over de vele rommelige, maar altijd gezellige thuissettings die Steen schilderde. Behalve een ras-verhalenverteller was Steen ook nog eens een zeer goede schilder met een opmerkelijke techniek. Zijn afbeeldingen van kinderen worden geroemd, evenals zijn beheersing van licht en aandacht voor detail, met name in textiel. Jan Steen was enorm productief – hij maakte ruim vierhonderd schilderijen. Ter vergelijking: aan tijdgenoot Vermeer worden nog geen veertig schilderijen toegeschreven.

Wat: Online lessen over schilder Jan Steen Data: Na aankoop zijn de video’s drie maanden beschikbaar Prijs: € 15,- (voor circa 1 uur kijkplezier) Korting voor Spoorlezers: 25% (kortingscode: NSSTEEN)

NS Exclusief JanSteen, Soo voer gesongen, soo na gepepen, 1668-1670, Mauritshuis Den-Haag.jpg

Beeld: Jan Steen, Soo voer gesongen, soo na gepepen, ca 1668, Mauritshuis Den Haag

Wil je meedoen?

Meer informatie vind je op vrijeacademie.nl. De lezingen gaan via het programma Zoom. Er is tijdens de lezing een mogelijkheid om te chatten met de docent. Ook is er assistentie voor deelnemers bij problemen met bijvoorbeeld geluid of inloggen.

Deel via: