In gesprek met Hanna Bervoets

We spraken met Hanna Bervoets, die het Boekenweekgeschenk van 2021 schreef: Wat wij zagen. Hoe vond ze het dat ze hiervoor werd gevraagd? Waar gaat het verhaal over? En waar leest ze zelf het liefst?

Hanna Bervoets portret.jpg

Beeld: ANP, Koen van Weel

“Het is onwerkelijk om opeens voor zo’n groot publiek te schrijven”

‘Ze vragen het me nu regelmatig: kun jij de toekomst voorspellen? Het antwoord is natuurlijk: nee. Ik schrijf niet om voorspellingen te doen, ik trek een literair universum op om menselijk gedrag en cultuur te onderzoeken.’ Boekenweekgeschenk ‘Ik werd eind december 2019 gevraagd om het geschenk te schrijven. Het is iets waar ik altijd van dacht: o, dát wil ik doen. Het voelt als een grote eer. Ik ben vrijwel meteen gaan schrijven – ik had al een verhaal in mijn hoofd – in februari was de eerste versie klaar, nog vóór de pandemie ingreep. Het boek gaat ook over The Flat Earth Movement, een bestaande beweging die gelooft dat de aarde plat is. Ik had al onderzoek gedaan naar die beweging en géén idee dat complotdenken een jaar later zo mainstream zou zijn.’ Kantelend wereldbeeld ‘Het verhaal volgt een contentmoderator van een socialmediaplatform. Dat vind ik ook zo’n fascinerende wereld. Zo iemand ziet als aanstootgevend aangemerkte content voorbijkomen en moet beslissen wat wel en wat niet getoond wordt. Je denkt meteen als een ramptoerist: wat zien ze dan? Hoe erg is het ergste? Later denk je pas: wat doet dat met je? Soms heel veel, je wereldbeeld kan gaan kantelen. Uit mijn research bleek bijvoorbeeld dat sommige moderators zelf gaan geloven dat de aarde plat is. En zo gaat Wat wij zagen op allerlei manieren ook weer over mijn grootste thema: wat is normaal en wie bepaalt dat?’ Boekenweek 2021 ‘Het is onwerkelijk om opeens voor zo’n groot publiek te schrijven. Ik probeerde er niet bij stil te staan en net als anders iets te schrijven wat ik zelf goed vind. Spannend is het wel, op een goede manier: misschien krijg ik wel heel veel reacties. Of juist geen. Uiteindelijk is de Boekenweek het feestje van de boekhandelaren, dus ik hoop vooral dat zij na een rotperiode – en ondanks het uitstellen van de Boekenweek – een goede tijd tegemoet gaan.’ Leesclub ‘Als kind las ik heel veel. Tussen mijn 14e en 24e veel minder, toen keek ik tv en ging ik veel naar de bios; ik was echt een filmfanaat. En een nerd, zo een met een bètapakket; ik zat vaak gebogen over wiskundesommen enzo. Nu lees ik wel weer vaak. Niet véél boeken, want ik ben een langzame lezer. Ik lees heel gedetailleerd; ik onthoud ook alles, tot en met op welke bladzijde iets stond. Ik zit in een leesclub met vooral schrijvers. Ik heb die onder andere opgericht om buiten mijn ‘leesbubbel’ te treden. Afgelopen jaar lazen we onder andere Truman Capote, In cold blood. Geweldig! Zelf bracht ik deel 1 in van de zussen-serie van Lucinda Riley, omdat ik dat anders nooit zou oppakken. Ik was positief verrast over de wereld die zij neerzet.’ Treinlezer ‘Ik lees het allerliefst in de trein, ja, echt. Ik heb geen rijbewijs en dat hadden mijn ouders ook niet: ik reis mijn hele leven al veel met de trein. Ik zit goed in de treinstellen. Ik weet meteen: o ja, bij deze moet ik boven zitten. Of: dat treinstel heeft zo’n fijn richeltje voor mijn voet. En dan zit ik het liefst in m’n eentje. Lekker te lezen.’

Bespreek samen met andere (trein)lezers de leukste boeken met elkaar in de NS Leesclub op Facebook.

Boekenweek 2021 verplaatst

Voor het eerst in 75 jaar wordt de Boekenweek – vanwege de coronacrisis – verplaatst. De Boekenweek van 2021 vindt nu plaats in de zomer. Het jaarlijkse Boekenbal en de ‘vrij reizen dag’ komen dit jaar helaas te vervallen.

NS Hanna Bervoets credits Klaas Hendrik Slump.jpg

Beeld: Hendrik Slump

De 20 van Hanna

NS is al 20 jaar hoofdsponsor van de Boekenweek. Wat deed Hanna eigenlijk toen ze 20 was? En hoe ziet zij het boekenweekgeschenk over twee decennia?

Toen ik 20 was: ‘Ik ging op vrijdagavond flink uit. De rest van de week was ik bezig met mijn studie media en cultuur. Vroeger was ik bang om 25 te worden. En toen leek 30 me heel erg. Maar alle clichés kloppen: als je het eenmaal bent, is het prima. Ik hoef geen 20 meer te zijn.’ Het Boekenweekgeschenk over 20 jaar: ‘Ik las zelf altijd Boekenweekgeschenken voor mijn lijst op de middelbare school. Lekker dun. Alles wat ik toen las, vond ik vaag: emoties van oude mensen zijn gewoon vaag, haha. Stel je voor dat mijn dunne boekje dan nog gelezen wordt!’

Ontdek de favoriete boekhandels van Hanna Bervoets

Tekst: Manon Wigny

Deel via: