Nieuw op het spoor

NS blijft vernieuwen om je reis een stukje mooier te maken. Van een fonkelnieuw interieur voor onze dubbeldekkers tot een handig slot voor de OV-fiets.

NS dubbeldekkers Yoko Heiligers

Dubbeldik vernieuwd

Vanaf dit voorjaar rollen ze de werkplaats uit: de compleet vernieuwde dubbeldekkers van NS. Het gaat om 45 werkpaarden van het type VIRM 2 en 3. Die hebben er inmiddels achttien jaar trouwe dienst op zitten. Hoog tijd voor een grondige facelift, zodat de treinen weer twee decennia mee kunnen. In onze werkplaats in Haarlem worden ze compleet gestript en opnieuw ingericht. Loveseats Als je instapt, zie je meteen dat de trein een totaal andere look and feel heeft. Van meubilair tot verlichting en van toiletruimte tot deurklink, aan elk detail is gedacht. Let maar eens op de jashaakjes met hun knipoog naar het tijdloze NS-logo. Naast de reguliere zitplaatsen vind je voortaan loveseats op verschillende plekken in de trein, waar je gezellig met z’n tweeën in kunt zitten. Voor rolstoelbegeleiders is er een ‘bioscoopstoel’: een opklapbare zitplaats bij de rolstoelplek. De priority seats voor mensen die minder mobiel zijn, herken je nu beter door de afwijkende kleur. En de balkons hebben ‘stits’ gekregen: sta-zitplekken voor meer comfort bij drukte. Even opladen Ook op technisch gebied is er veel veranderd. Het meest in het oog springen de USB-stopcontacten in de tweede klas. Zo zit je nooit meer met een lege mobiel of tablet. Minder opvallend maar wel zo prettig: de verlichting sluit automatisch aan op het tijdstip van de dag. En last but not least is er een nieuwe klimaatbeheersing die zorgt voor een aangenamer binnenklimaat. Kijk voor meer informatie ook op: www.ns.nl

Nu in de NS Lab-app: deelvervoer

In coronatijd is het fijn als je het vervoermiddel kunt kiezen dat voor jou het veiligst voelt. De NS Lab-app helpt je daarbij. Via deze app testen we innovatieve features om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een nieuwe optie is het reserveren van deelvervoer, zodat je (een deel van) je reis individueel kunt afleggen.

E-fietsen Vorig jaar kon je via de app al e-scooters (van GO Sharing en Check) en e-auto’s (van SIXT share) reserveren. Begin dit jaar zijn daar de e-fietsen van Donkey Republic aan toegevoegd. Het werkt heel eenvoudig. Onder de ‘Nu’-tab in de app zie je precies welke deelaanbieders er op korte afstand van je huidige locatie zijn. Via de knop ‘reserveren’ kom je bij de app van de aanbieder uit. Daar kun je je vervoermiddel meteen boeken. Geen verrassingen NS Lab zorgt ook dat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens je reis. Plan je je reis vooraf in, dan krijg je een seintje als er iets gebeurt op je traject, zoals een vertraging. De app vertelt je ook in welke trein je zit en hoe laat je aankomt. En al reizend kun je met ons meedenken over de nieuwe opties in NS Lab: wat werkt wel en wat niet? De succesnummers krijgen een plek in de officiële NS-app. Benieuwd naar de NS Lab-app? Je kunt ‘m downloaden in de Apple App Store of de Google Play Store.

NS lab app Yoko Heiligers
NS OV chipkaart fietssleutel Yoko Heiligers

Je OV-chipkaart als fietssleutel

Huur je weleens een OV-fiets, dan weet je dat deze fiets van het slot gaat met een gewone fietssleutel. Tot nu toe dan, want alle OV-fietsen krijgen de komende tijd een nieuw slot dat je met je OV-chipkaart opent. Daardoor gaat het huren van een OV-fiets nóg makkelijker en sneller. Je hoeft namelijk niet meer langs de servicemedewerker om de OV-fiets te laten scannen. En op zelfservicelocaties is het niet langer zoeken naar de OV-fiets die bij de sleutel hoort. Gewoon even je OV-chipkaart tegen het slot houden en klaar: op de trappers en fietsen maar! Station Apeldoorn is de eerste locatie met de nieuwe OV-fietssloten. In de loop van 2021 krijgen OV-fietsen op steeds meer stations een nieuw slot. Check: zo werkt het OV-fietsslot.

Tekst: Bas Popkema. Illustraties: Yoko Heiligers

Deel via: