Ontspannen op weg

Nieuwe features in de NS Lab-app. AED’s bij alle stations. En een make-over van onze dubbeldekkers. Zo werkt NS aan veilig en comfortabel reizen.

NS app illustratie

Vertraging van deur tot deur in beeld

Gebruik je de NS-app, dan kun je een seintje krijgen bij een vertraging op je geplande treinreis. In onze NS Lab-app – waarin we nieuwe functionaliteiten testen – gaan we nu een stapje verder. Maak je een reis waarin je behalve de trein ook bus, tram of metro gebruikt? Dan krijg je ook een melding als een van díé OV-vormen vertraagd is. Via de app heb je meteen inzicht in de alternatieve reisroutes. Zo heb je voor je complete reis de eventuele vertragingen en de opties voor omrijden in beeld. Wil je meehelpen om de features van de NS Lab-app te testen? Je kunt de app downloaden in de Apple App Store of de Google Play Store.

AED bij elk treinstation

Bij een hartstilstand telt elke seconde. De kans op overleven stijgt sterk als er binnen zes minuten gestart wordt met reanimatie, als het kan met behulp van een AED. Daarom zijn deze ‘hartstarters’ al op veel plekken in Nederland te vinden. Ook onze vijftig grotere stations zijn ermee uitgerust. En dit jaar zorgen we dat er bij álle stations één of meer AED’s komen. Dat doen we in samenwerking met ProRail. Met de plaatsing dragen we bij aan een landelijk dekkend AED-netwerk. De AED’s worden aangesloten op het oproepsysteem HartslagNu. Zodra er bij 112 een melding binnenkomt van een vermoedelijke hartstilstand, stuurt dit systeem een seintje naar burgerhulpverleners in de buurt. Die kunnen de dichtstbijzijnde AED ophalen en meteen starten met reanimatie. Zo krijgen slachtoffers zo snel mogelijk hulp, terwijl de ambulance onderweg is.

NS AED illustratie
Koppel in de trein illustratie

Gloednieuw jasje

In mei mocht hij eindelijk van stal in z’n gloednieuwe jasje: de eerste vernieuwde dubbeldekker van NS. Tientallen dubbeldekkers van het type VIRM 2 en 3 ondergaan momenteel een metamorfose. En dat zie je. Bijvoorbeeld aan de nieuwe sta-zitplekken op de balkons, de gezellige loveseats met plek voor twee, de opklapbare ‘bioscoopstoelen’ voor rolstoelbegeleiders, en de duidelijk herkenbare ‘priority seats’ voor minder mobiele reizigers. Ook handig: in de coupés vind je voortaan USB-poorten voor het opladen van je mobiel. En voor de fijnproevers: verlichting en klimaatsysteem zijn verbeterd, voor extra comfort. We voeren deze ingrijpende make-over zelf uit, bij NS Treinmodernisering in Haarlem. Net als bij de vorige serie dubbeldekkers worden bijna alle onderdelen van de trein hergebruikt. Leuk weetje: de werkplaats heeft sinds kort een eigen kabelstraat. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zetten daar de kabelbundels voor deze treinen in elkaar. Het is een initiatief van NS, samen met de gemeente Haarlem en de sociale onderneming Paswerk.

Lees meer over NS als werkgever en over het belang dat wij hechten een diversiteit.

Tekst: Bas Popkema. Illustraties: Yoko Heiligers

Deel via:

Bekijk ook:

STEDENGIDS LEIDEN

VAN DEUR TOT DEUR

ADVERTORIAL LEIDEN 3 verrassende routes