Zeker Zien & Doen

Van kaskrakers tot de minder bekende namen: wij tippen je met liefde over de nieuwste exposities, musicals en voorstellingen voor deze zomer. Dat doen we trouwens ook met de leukste podcasts, films en series.

EXPOSITIES

BREDA

Mode met een koninklijk randje

Tot en met 29 augustus 2021

In de Grote Kerk bekijk je deze zomer bijzondere ontwerpen van Mattijs van Bergen. Grappig detail: zijn collecties zijn vaak geïnspireerd op bekende kunst. Zo vind je verwijzingen naar schilderijen van Vincent van Gogh en fotograaf Ed van der Elsken. Daarnaast maakt hij vaak koninklijke mode. Een van onze favorieten uit Royal Fashion Design zijn de jurken van koningin Máxima.

Beeld: Petrovsky & Ramone, 2021

Beeld: Ralph Palace

DOOR HEEL NEDERLAND

World Press Photo

Tot en met 29 augustus 2021

Op prachtige locaties door Nederland, waaronder de Oostkerk in Middelburg, zie je foto’s uit de jaarlijkse internationale persfotowedstrijd ‘World Press Photo’. Aan de hand van verschillende categorieën zoals nieuws, sport en natuur word je geconfronteerd met wat er speelt in de maatschappij. De grote winnaar is het beeld van een oudere vrouw die sinds een lange tijd een omhelzing krijgt tijdens de coronapandemie. Tijdens je bezoek passeren alle emoties de revue. De tour start in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, de expositie is daar te bewonderen t/m 29 augustus.

Ontdek nog meer cultuur

FILMS & SERIES

Animatieserie over de Amerikaanse maatschappij De serie is nu te zien op Netflix.

Van de belasting tot de verkiezingen en protesten. Voor de animatieserie We The People maakten niemand minder dan de Obama’s tien muzikale afleveringen die inzoomen op de maatschappelijke thema’s die spelen in Amerika. Met mooie muziek van beroemde artiesten als Janelle Monáe, Bebe Rexha, Adam Lambert en meer.

Luizenmoeder is terug! Vanaf 28 juli in de bioscoop.

Na de succesvolle serie is er nu ook een familiefilm, natuurlijk weer met een glansrol voor Ilse Warringa als juf Ank. Nu directeur Anton weg is, moet Ank met haar collega’s de school runnen. Maar met de coronacrisis, onderbezetting, veeleisende ouders en een nieuwe interim-directeur met heel nieuwe plannen is dat een grote uitdaging. En dan komen de kinderen ook nog in opstand en bloeit er onverwachts een nieuwe liefde op. Hilariteit en herkenbaarheid alom.

The Queen of Soul Vanaf 2 september in de bioscoop.

In ‘Respect’ – naar het gelijknamige nummer – volg je het leven van Aretha Franklin, die als kind al in een gospelkoor zong in de kerk van haar vader en uiteindelijk uitgroeide tot een wereldberoemde soul- en R&B-zangeres. Met in de hoofdrol Jennifer Hudson, die een persoonlijke band kreeg met de soulzangeres, nadat ze een Oscar won voor haar rol in Dream Girls.

Frida, Viva La Vida Vanaf 19 augustus in de bioscoop.

Frida Kahlo wordt internationaal geroemd om haar kleurrijke zelfportretten. Maar hoe was de Mexicaanse kunstenares buiten haar carrière? Deze intrigerende documentaire zoomt hierop in aan de hand van exclusieve interviews, historische documenten en haar werk. Je komt achter de fysieke pijn waarmee Frida worstelde. Zo kreeg ze te maken met kinderloosheid en liefdesverdriet. Natuurlijk komen ook haar bekende zelfportretten voorbij.

PODCASTS

image

Museum Arnhem Podcast

In de nieuwe toegankelijke podcast 'Museum Arnhem' wordt de collectie, die bestaat uit 30.000 objecten, tot leven gebracht. Van magisch-realistische schilderijen tot hedendaagse installaties: hier maak je kennis met de verhalen achter de verschillende kunstwerken. Wie is toch die vrouw met de kat die op het beroemde schilderij van Carel Willink staat? Leuk: aan de Utrechtseweg 87 bekijk je een muurschildering hiervan.

De podcast is te beluisteren via podcastluisteren.nl of Spotify

Avontuurlijke drieling

Speciaal voor kinderen is er de vermakelijke podcast SAPIETOM. De podcast is ten tijde van corona bedacht door het Eigen Werk Theaterteam om te stimuleren dat kinderen niet alleen maar naar hun telefoon- of computerscherm kijken. Je volgt een drie-eiige drieling die elke keer weer avonturen beleven, veelal vanuit huis. Zo geven ze o.a. een concert. Inspirerend! Ideaal om onderweg naar jullie vakantiebestemming te beluisteren.

De podcast vind je via eigenwerktheaterteam.nl en Spotify

image

BUITENKUNST

image

Beeld: Arne Quinze, Lupine Sculpture

AMSTERDAM

Sculptuur Biënnale

Van 1 juli tot en met 17 oktober

Tijdens deze jaarlijkse sculptuur biënnale staan er vijftig beelden van internationale topkunstenaars en jonge talenten verspreid over Amsterdam-Zuid. Laat je verrassen door de beelden die in het teken staan van imagine: kunst met een boodschap. Met onder meer Raquel van Haver, Klaas Gubbels en Jaume Plensa. Check de website voor de precieze route en de bijbehorende app.

artzuid.nl

VLISSINGEN

Film by the Sea

Van 10 tot en met 19 september

Zeeland is natuurlijk altijd een goed idee, maar tijdens de 23e editie van Film by the Sea wil je er zéker zijn. Tien dagen lang worden er in Vlissingen bekende en minder bekende films en documentaires getoond, competities gehouden, lezingen, colleges en concerten gegeven en natuurlijk de gezellige feestjes gebouwd. Gaat dat zien.

filmbythesea.nl

image

THEATER & CONCERTEN

image

Romances van Lady Di & zonen Vanaf september op tour door Nederland

De musical Diana & Zonen vertelt het persoonlijke verhaal van prinses Diana als echtgenoot en moeder. Tegelijkertijd gaat de musical over de bekritiseerde romance tussen haar zoon prins Harry en Meghan Markle. Wat kregen de zonen van hun moeder mee? dianaenzonen.nl

image

Beeld: Rinse Fokkema

Openluchtconcerten bij zeventiende-eeuws slot Van 10 tot en met 14 augustus

Elke zomer geniet je van bijzondere concerten in de tuin van het zeventiende-eeuwse Slot Zeist. Zing mee met de Nederlandstalige hits van Suzan & Freek of Maan, swing met Candy Dulfer of laat je betoveren door het pianospel van Iris Hond. slottuintheater.nl

Wil jij de leukste cultuurtips ook via mail ontvangen?

Samenstelling en tekst: Rosa Lee Szarzynski

Deel via:

Laat jezelf weer gaan. NS Flex aan.

Met een NS Flex-abonnement reis je met de korting die past bij al je uitstapjes. Zonder saldo te laten. Inchecken, en zo op pad.

Lees meer