Van Haagse art nouveau tot klassieke filosofie

Ontdek deze wandelingen, cursussen en lezingen

De Vrije Academie – het grootste onderwijsinstituut voor kunst en cultuur – heeft speciaal voor SPOOR-lezers een inspirerend programma samengesteld. Kies uit wandelingen, (online) lezingen en een college, mét een mooie korting.

Stadswandeling art nouveau Den Haag

Is het je wel eens opgevallen dat je in een stadscentrum vaak alleen maar naar de winkelpuien kijkt? Zonde! Want in het centrum van Den Haag vind je tientallen prachtige winkelgevels waarvoor je toch vooral omhoog moet kijken. Vlak na de eeuwwisseling werden in het hart van de hofstad veel nieuwe winkels gebouwd of gerenoveerd, en de architecten kozen voor de meest fraaie vormgeving en de modernste en luxueuze materialen. In bekende winkelstraten als het Noordeinde, de Plaats, de Hoogstraat en de Venestraat kun je nu nog altijd opvallende winkelgevels tegenkomen, veelal uitgevoerd in de rijke art-nouveaustijl. En het leuke van de Haagse binnenstad is dat zelfs de art-nouveaupanden zeer verschillend van vorm en decoratie zijn. De ene winkel is nog kleurrijker en gedetailleerder dan de andere. Tijdens de art-nouveauwandeling in Den Haag lopen we door de bovengenoemde straten, bekijken we de vele bekende en minder bekende winkels, zoals de voormalige hofbanketbakker en patisserie Krul, en het voormalige hotel Les deux-Villes. Maar ook de gevels van een fietsenmaker, parapluverkoper en modemagazijn De Duif.

Wat: Stadswandeling Data: Woensdag 18 augustus van 11.00-13.00 of vrijdag 27 augustus van 11.00-13.00 uur Prijs: € 25,- Korting: € 5,- met kortingscode NSDENHAAG Let op: de wandelingen zitten snel vol, kijk hier voor meer mogelijkheden

Beeld: Michiel Verbeek via Wikimedia Commons

Zoom in op Zwolle tijdens online wandel-lezing

Zwolle is een stad met een lange en bewogen historie vol hoogte- en dieptepunten. Zo werd Zwolle al bewoond vanaf de steentijd, kreeg het in de dertiende eeuw stadsrechten en beleefde het gouden tijden als Hanzestad. Ook werd Zwolle verwoest door diverse oorlogen, zoals tijdens de Opstand, het Rampjaar 1672 en natuurlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt Zwolle gekenmerkt door eeuwenoude monumentale gebouwen, afgewisseld met hypermoderne bouwwerken. Tijdens deze online lezing neemt Saskia Poelman je mee door de rijke historie van de stad. Met de informatie uit de digitale hand-out die je ontvangt, kun je vervolgens zelf een wandeling maken. Zo zie je de historie tot leven komen door de prachtige gebouwen, hofjes en straten zelf te gaan bekijken. Ontdek de stad van Geert Grote en zijn Moderne Devotie, van de rijkste vrouw uit de zeventiende eeuw Aleida Greve en van de legendarische rocker Herman Brood.

Wat: Online lezing van 1 uur Data: 5 augustus van 20.00–21.00 uur, 17 augustus van 16.00–17.00 uur, 18 augustus van 14.00–15.00 uur, 6 september van 20.00–21.00 uur, 17 september van 11.00–12.00 uur. Prijs: € 22,50 Korting: € 7,50 met kortingscode NSZWOLLE Let op: Je volgt de lezing live via Zoom. Na afloop ontvang je de opname die je tot 14 dagen later kunt terugkijken. Je ontvangt een hand-out met informatie zodat je de route zelf kunt wandelen. Je ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de online lezing een link waarmee je de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op je computer.

Tentoonstelling Azteken in Museum Volkenkunde Leiden

Manshoge krijgers gehouwen in steen, mythische mens-dierfiguren, verfijnde gouden sieraden en een levensgrote 3D-print van de zonnesteen. Museum Volkenkunde pakt groots uit met Azteken, waarheid en mythes, de eerste tentoonstelling ooit op Nederlandse bodem over de Azteken. Want het is 500 jaar geleden dat Spaanse kolonisten en hun inheemse geallieerden het Azteekse rijk ten val brachten. Azteken is een expositie vol topstukken die Mexico niet eerder verlieten, en ontzenuwt de mythes rond dit verloren gewaande rijk. Boek voorafgaand aan je museumbezoek de inleidende lezing door kunsthistorica Alexandra Oostdijk, zodat je goed voorbereid naar de tentoonstelling gaat. Dankzij archeologische opgravingen in Mexico Stad is duidelijk geworden dat de Azteken helemaal niet zo’n bloeddorstig volk waren als de Spanjaarden wilden doen geloven. Deze nieuwe inzichten geven een nieuw beeld van het dagelijks leven van de Azteken en wat voor verfijnde cultuur zij bezaten. De tentoonstelling én de lezing plaatsen de Azteekse cultuur in een nieuw perspectief. De tentoonstelling Azteken, waarheid en mythes is vanaf 6 augustus te zien in Museum Volkenkunde Leiden.

Wat: Lezing in het museum Data: Zaterdag 25 september 2021 en zaterdag 9 oktober 2021 Prijs: € 18,- Korting: € 5,- met kortingscode NSAZTEKEN Let op: Prijs is exclusief entree museum, korting op entree met Museumkaart. Voor de Aztekententoonstelling geldt een toeslag van € 3,-. De groepsgrootte is aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM.

Beeld: Jonge wolf Museo Nacional de Antropología, 10-47, Mexico, Azteeks, 1450-1520, Vulkanische steen

Colleges Antieke levenskunst: klassieke filosofie voor ons alledaagse leven

De opkomst van de filosofie – letterlijk ‘liefde voor wijsheid’ – in het oude Griekenland betekende niets minder dan een reorganisatie van de geest. Een maatschappij die voorheen geloofde in goden, mythen en metamorfosen, begon een praktisch onderzoek naar het leven zelf. Tot de klassieke filosofie behoorden aandachtsgebieden die zich later afsplitsten tot aparte wetenschappen, zoals de psychologie, biologie en astronomie. Met Socrates krijgt de klassieke filosofie een sociale interesse. De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche omschreef de filosofische scholen uit de klassieke oudheid dan ook als ‘experimentele laboratoria', waarin verschillende recepten voor 'hoe te leven' zijn uitgeprobeerd en overdacht. In vijf bijeenkomsten van 2 uur maakt filosoof Bas Nabers je bekend met de grondbeginselen van de antieke filosofie. Telkens wordt gekeken of de antieke ideeën vandaag de dag nog bruikbaar zijn. Schrijf je in voor deze reeks en ontdek wat de antieke filosofen je te vertellen hebben.  Les 1: Socrates en Plato – wijsheid als het oog van de ziel Les 2: Aristoteles – deugden: de grondstof van een virtuoos leven Les 3: Epicurus – het leven genieten Les 4: De Stoa – het lot omarmen. Les 5: De Griekse tragedie – de fragiliteit van het goede

Wat: Colleges Antieke levenskunst Data: Amsterdam, Gouda, Ede en Utrecht Lokatie: Amsterdam: 17 september t/m 29 oktober 2021, Ede: 15 september t/m 13 oktober 2021, Gouda: 16 september t/m 14 oktober 2021, Utrecht: 17 september t/m 29 oktober 2021 Prijs: € 165,- Korting: 20% met kortingscode NSANTIEK Let op: Prijs is exclusief wekelijkse entree bij college in een museum, korting op entree met Museumkaart. De maximale groepsgrootte is aangepast volgens de richtlijnen van het RIVM.

Wil je meedoen? Meer informatie vind je op vrijeacademie.nl. De lezingen gaan via het programma Zoom. Tijdens de lezing is er een mogelijkheid om te chatten met de docent. Ook is er assistentie voor deelnemers bij problemen met bijvoorbeeld geluid of inloggen.

Deel via: