5x leuke stadswandelingen

Ontdek de bijzonderste plekjes van Dordrecht, Den Haag, Schiedam, Leeuwarden en Amsterdam met een NS-wandeling. Of een spannende speurtocht. Wij geven je vijf tips.

1. DORDRECHT: van groen naar de stad

Tijdens deze wandelingen ontdek je het beste van beide ‘Dordtse’ werelden: je loopt van het groen naar de stad.

Vanuit station Dordrecht Stadspolders wandel je zo het groene buitengebied in, met de rivier het Wantij aan je zijde. Volg de slingerpaadjes in het Wantijpark tot je oog in oog staat met Villa Augustus: een hotel en restaurant midden in een grote moestuin. Dat vraagt om een hapje en drankje! Via culturele hotspot het Energiehuis loop je naar de Groothoofdspoort. Wist je dat je vanaf hier Europa’s drukst bevaren rivierenkruispunt kunt zien? De Merwede, Oude Maas en Noord stromen hier samen. Zodra je in de historische binnenstad van Dordrecht loopt, kom je ogen tekort voor de Wijnhaven, de Augustijnenkerk en de Grote Kerk. Hier kun je het Dordrechts Museum of het Hof van Nederland bezoeken. Of ga je liever winkelen of een rondvaart door de stad maken? Het kan allemaal. Na deze wandeling van 10 kilometer kan een terrasje ook fijn zijn. Gelukkig vind je er daarvan genoeg in het mooie Dordt. Ontdek de NS-wandeling Eiland van Dordrecht.

Speurtocht

Ontdek je de stad graag aan de hand van een speurtocht? Dan is de gratis audiospeurtocht ‘De Maaspiraat’ een aanrader! Deze komische en historische tocht is gemaakt door Mignon Nusteling en loopt dwars door het oude centrum van de stad.

2. DEN HAAG: van stad naar zee

Of je nu jong of oud, stad- of natuurliefhebber bent: deze Den Haag-wandeling heeft voor ieder wat wils. Dit is een enorm gevarieerde route door de chique binnenstad, langs monumentale panden, prachtige parken en met de Scheveningse kust als klapstuk.

Je start vanuit station Den Haag Centraal, van waaruit je in een paar minuten op het Binnenhof bent. Het bekende torentje, de Hofvijver, voorbijsnellende ministers met uitpuilende aktetassen, pers en toeristen: hier is altijd iets te beleven. De Gevangenpoort was een gevangenis in de middeleeuwen, nu kun je in het museum zien hoe het er destijds aan toe ging in het gevang. Vanuit hier wandel je verder de stad in, langs indrukwekkende stadspaleizen en veel musea, zoals het Eschermuseum en Panorama Mesdag. Luxe vind je in de lounge van Hotel Des Indes, gezelligheid in de vele winkeltjes of restaurantjes aan de Denneweg. Den Haag voelt als een deftige stad, met al zijn statige panden en grote, groene parken. Dat is een aangenaam contrast met het Scheveningse strand, waar je naar goed gebruik zo snel mogelijk je schoenen uitschopt om je tenen in het zand te voelen. Ontdek de NS-wandeling Den Haag.

Speurtocht voor jong en oud

De speurtocht ‘Sleutels van de stad’ in Den Haag is een zoektocht en stadswandeling in de binnenstad van Den Haag. Voor kinderen vanaf 8 jaar oud, maar ook leuk voor volwassenen. Je kunt de tocht gratis aanvragen via sleutelsvandestad.nl/den-haag.

Wil jij de leukste tips voor een wandeling ook via mail ontvangen? Meld je dan aan voor de NS Nieuwsbrief en vink ‘Persoonlijke aanbiedingen, acties en laatste nieuws’ aan bij je aanmelding.

3. SCHIEDAM: van rietkraag naar jonge jenever

Vanuit de natuur de stad in, waar je je onderdompelt in de rijke jenevergeschiedenis.

Direct vanuit station Delft Campus zie je de Delftsche Schie, al eeuwenlang een belangrijke vaarweg. Loop langs het water tot aan het kanaal, hier sta je midden in het groen. Bruggetjes, vlonders en graspaden met hoge rietkragen leiden je door bossen, weilanden en parkjes. Je zou het niet zeggen, zo in de natuur, maar de stad komt steeds dichterbij. Eenmaal in Schiedam kun je in het historische centrum niet om de vele herinneringen aan de jeneverstokerij heen. Voor wie meer over dit oude ambacht te weten wil komen is er het Jenevermuseum. Ook een bezoek aan een branderij of een molen is een aanrader. En voor wie het echt niet kan laten: proef een van de 400 soorten jenever in het café van het Borrelmuseum. Grote kans dat je de route daarna wilt beëindigen. Geen probleem, want bij de Koemarkt vertrekken bussen en trams. De wandeling gaat van station Delft Campus via station Schiedam Centrum naar station Rotterdam Centraal. Tot aan station Schiedam Centrum is de route 13 km. Wie doorloopt naar Rotterdam Centraal, legt 19 km af. Het is ook mogelijk om alleen van Schiedam naar Rotterdam te lopen (8 km). Ontdek de NS-wandeling Schiedam Jeneverstad.

4. LEEUWARDEN: van historische binnenstad naar bruisend winkelhart

Leeuwarden was in 2018 de Europese culturele hoofdstad. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het hofstadverleden van Leeuwarden maakt de stad uniek ten opzichte van andere historische binnensteden.

Regerende vorsten gingen natuurlijk het liefst wonen in steden met een rijk cultureel aanbod, gezellige horeca en een bruisend winkelhart. En dat is precies wat Leeuwarden biedt! Vandaag de dag voel je de rijke historie van de stad nog steeds, dankzij de vele monumentale panden. Zo wandel je vanaf station Leeuwarden een route door de monumentale stad van maar liefst 6,5 km. Deze komt langs het Stadhouderlijk Hof (tot 1971 verblijf van de koninklijke familie), de stompe Oldehove, grachten en de prachtige Prinsentuin, lusthof van de Friese Nassaus. Er zijn veel bijzondere winkeltjes: wat te denken van creatieve winkels in een voormalige gevangenis? Ook de foodies worden in Leeuwarden niet vergeten: er zijn talloze restaurantjes en terrasjes waar je heerlijk kunt eten.

Blokhuispoort

In de Blokhuispoort werd in 1499 het plaatselijk gespuis opgesloten. In 2007 is de laatste gevangene overgeplaatst en nu doet het indrukwekkende gebouw dienst als cultureel bedrijvencentrum, waar je goed kunt shoppen. Blokhuisplein 40, blokhuispoort.nl Ontdek de NS-wandeling Leeuwarden.

Speurtocht

Ook in Leeuwarden kun je een speurtocht doen van ‘Sleutels van de stad’, deze voert langs sfeervolle grachten en historische herenhuizen. Kijk op: sleutelsvandestad.nl/leeuwarden.

5. AMSTERDAM: De Joodse historie van Amsterdam

Deze wandeling voert je door hartje Amsterdam, maar niet via de geijkte paden. Zo volg je het Westerborkpad, dat het verhaal vertelt over de Jodenvervolging uit de Tweede Wereldoorlog.

Amsterdam kent een rijke Joodse historie en deze route voert je langs plekken die dit markeren. Beroemde grachten (Prinsen-, Heren- en Keizersgracht) en bekende pleinen zoals het Rembrandt- en Waterlooplein bekijk je zo door andere ogen. Ook loop je door de 9 straatjes met authentieke winkeltjes, langs de Westerkerk en de Stopera. Langs deze route vind je veel plekken met een Joodse geschiedenis: het Anne Frank Huis, het Spiegelmonument ontworpen door Jan Wolkers en het Joods Cultureel Kwartier. In het hart daarvan bevinden zich het Joods Historisch Museum met het prikkelende Kindermuseum, de indrukwekkende Portugese Synagoge met de eeuwenoude bibliotheek Ets Haim, de Hollandsche Schouwburg en Het Nationaal Holocaust Museum. Deze laatste twee zijn tot 2022 gesloten wegens verbouwing. Ontdek de NS-wandeling Amsterdam. Ken je Amsterdam al van haver tot gort? Scoor dan hier 'Amsterdam acht keer anders-stadswandelingen' met korting. Een naslagwerk waarmee je onze hoofdstad ziet zoals je haar nooit eerder hebt gezien. Gebruik de couponcode: Amsterdam - en je ontvangt hem voor €14,79 in plaats van €20,79.

EN NU JOÚW FAVORIET

Want al dat moois is te mooi om niet te delen

Van Amsterdam tot Schiedam, en van Delft tot Delden. Nederland barst van de waanzinnige wandelingen, dus daar hoef je de grens absoluut niet voor over. Weet jij daar alles van en steek je regelmatig je voeten in de wandelstappers? Deel jouw favoriete route dan - als je het leuk vindt natuurlijk - op Instagram of Facebook met #NSwandelingfavoriet en tag @nsfavourites. Wie weet zie jij jouw foto dan terug in de volgende editie. Die prachtige route liever voor jezelf houden? Snappen we ook. Maar eerlijk is eerlijk, al dat moois is toch te mooi om niet te delen.

Nog meer leuke wandeltips? Bekijk de NS-wandelingen op ns.nl.

Tekst: Janneke Grootings. Beeld: Rolinda Windhorst, evt. Getty Images, Alamy

Deel via: