TILBURG

Industriestad, stoer en gezellig

Tilburg, ooit een textielstad, heeft twee gezichten. Zo is er het sfeervolle Dwaalgebied, een wijk gevuld met speciaalzaken, koffiebars en lunchtentjes. En er is de Spoorzone, een niet te missen plek met populaire hotspots in industriële panden. Deze stad hoort op jouw wensenlijstje.

Station Tilburg

Station Tilburg heeft nog altijd zijn kenmerkende kroepoekdak, maar verder ondergingen het gebouw en omliggende gebied de afgelopen jaren een complete make-over. Het zorgt ervoor dat de treinreiziger niet langer aan de rand, maar in het hart van de stad uitstapt en al in de stationshal kan kiezen voor enerzijds de stoere Spoorzone en anderzijds het knusse Dwaalgebied.

Back to nature in Natuurmuseum Brabant

Natuurliefhebbers vallen in Tilburg met hun neus in de boter, want pal tegenover het station staat Natuurmuseum Brabant. Breng een bezoek aan het klassieke schoolgebouw om een gigantisch skelet van een potvis van dichtbij te zien, om als een onderzoeker door lades met bijzondere voorwerpen te gaan en je te omringen met wonderbaarlijke objecten uit de natuur. Tot eind 2020 ga je hier back to nature dankzij de fototentoonstelling Yellowstone: de pracht en kracht van Moeder Natuur.

De tekst gaat onder de video verder.

Ga naar Tilburg met het hele gezin

Frank en Linda gingen samen met kids Jesselyn, Hayley en Devin met de trein een weekend naar Tilburg. Ze bezochten het Natuurmuseum, sliepen in het Mercure Hotel én gingen een dagje naar de Efteling. Benieuwd naar hun belevenissen? Bekijk dan hun vlog. Lijkt dit jou ook leuk? Boek het Natuurmuseum en het Mercure Hotel nu met korting.

Reis - net als dit gezin - ook gemakkelijk van deur tot deur met de bus, trein, auto of OV-fiets. De vlogopnames zijn gemaakt voordat het kabinet de nieuwe, strengere coronamaatregelen bekendmaakte op dinsdag 13 oktober 2020.

Het Dwaalgebied van Tilburg

De rustige zijstraten van de drukke Heuvelstraat noemen ze in Tilburg het Dwaalgebied. Hier wandel je in een prachtig decor van huizen uit het fin de siècle, ooit hier neergezet door welgestelde fabrieksdirecteuren. Ondertussen kom je bijzondere winkels tegen. En niet te vergeten, volop pitstop-adressen voor de betere brunch, borrel en bite (ook voor take-away).

Lekker winkelen in de Noordstraat

Lekkerbekken maken een vliegende start in de Noordstraat, waar je moeiteloos een bourgondische borrelplank samenstelt met delicatessen van de Kaaszaak en De Burgerij. De laatste is een sfeervolle brasserie met een eetwinkel vol Franse delicatessen. Vintage fans koersen direct naar het tjokvolle Sam Sam, een kleine winkel waar je eindeloos kunt struinen tussen corduroy, pailletten en vinyl.

De tekst gaat onder de foto’s verder.

Kijk voor stedentips ook op nsfavourites.nl of volg ons op Facebook en Instagram.

NS Stedentrip Tilburg raw

Raw

NS Stedentrip Tilburg food atelier

FoodAtelier

Koffietijd in Tilburg

Buutvrij is de woonkamer van de Stationsstraat. Goede koffie gaat hier hand in hand met een fijne dagkaart, heerlijke hangstoelen, planten, design en hebbedingen van lokale makers. Kortom: je stapt naar binnen voor een koffie ‘to go’ met het gevaar dat je met een kunstprint, vaas, jas of complete afhaalmaaltijd naar buiten wandelt.

Vijfsprong

Zowel de Noordstraat als de Stationsstraat komen uit op de Vijfsprong, waar het hoekpand met zijn torentje de show steelt. Ooit was dit een spaarbank, nu het spaarzame stadscafé De Spaarbank. Een uitnodigende plek met een seizoensgebonden kaart en slimme aanpak wanneer het op restjes aankomt. Goed voorbeeld: huisgemaakte bitterballen van oesterzwammen die op koffiedik zijn gekweekt.

De tekst gaat onder de aanbieding verder.

Tips voor de leukste winkels, musea, restaurants en wandelingen direct in je mailbox?

Bekijk jouw dagje uit naar Tilburg

Gratis NS Stedengids

Ontdek in Tilburg:

• De leukste winkels • Cultuur op de Spoorzone • De favoriete hotspots van bekende locals

Textielstad Tilburg

In de textielfabrieken hebben fabrieksarbeiders plaatsgemaakt voor cultuurliefhebbers. Deze musea zijn zeker een bezoek waard:

 • De Pont Museum: al decennialang is de voormalige wolspinnerij gevuld met hedendaagse kunst van internationaal formaat. In de vaste collectie werk van o.a. Rineke Dijkstra, Marlene Dumas en Anish Kapoor, en tentoonstellingen met grote wow-factor. Wilhelminapark 1, depont.nl
 • Textielmuseum: deze textielfabriek is nog altijd in bedrijf, als museum met TextielLab waar hoogwaardig Dutch designtextiel wordt ontwikkeld. De ultieme inspiratieplek met workshops, masterclasses en tot najaar 2021 de tentoonstelling Gedachtespinsels, een kijkje in de designwereld van Kiki van Eijk. Goirkestraat 96, textielmuseum.nl

De speciaalzaken van Tilburg

De Vijfsprong is het ideale startpunt voor een shopping-expeditie die begint bij Superfly. Tussen biljart en gymtoestellen shop je er heren- en damesmode uit Nederland, Scandinavië en Amerika, terwijl huishondje Sushi een aai komt halen. Dit is pas de eerste winkel van de Nieuwlandstraat, die bol staat van de speciaalzaken. De een verkoopt boeken, de ander prenten, vintage lampen, fietsen, religieuze beelden, muziek of kunst. Lekkere trek? Verover dan een tafeltje bij Pig & Rye. Vanuit de zachtblauwe eetkamer kijk je in de keuken, waar brood en beleg met verve worden bereid. Het (afhaal)menu met Brabantse worstenbroodjes, Smashed Avocado Toast, pastrami en brownies is een feest voor veggie lovers en carnivoren.

Rondom de Heuvelstraat in Tilburg

Reden om de drukke Heuvelstraat toch mee te pikken is Mint & Pepr, een boetiekje met lekker draagbare heren- en damesmode. En Tien, de rabarberroze mixstore gevuld met mode, verfijnde sieraden en accessoires. Pak vervolgens de Telefoonstraat mee voor de exclusieve sneakers van Re-Issue en de Scandinavische designaccessoires bij woonwinkel Meneer en Mevrouw van Hout.

De tekst gaat onder de foto’s verder.

NS Stedentrip Tilburg

LocHal

NS Stedentrip Tilburg winkel

Meneer en Mevrouw van Hout

Willem II

De Willem II-Straat staat in het teken van kwaliteit en cultuur. Hier huizen theater De Nieuwe Vorst en filmhuis Cinnecitta en passeer je de aanlokkelijke kookboekenwinkel 63 graden, knappe herenzaak Stuen en chocoladewalhalla Friandries, voordat je via de Willem II-passage doorsteekt naar de Spoorzone.

Spoorzone

De Spoorzone is een stukje Tilburg dat iets weg heeft van een bedrijvige New Yorkse wijk. Het is er levendig, en de panden zijn bijzonder van binnen en van buiten. De hallen en loodsen met treinwerkplaatsen veranderen hier in rap tempo in stoere hang-outs. De tekst gaat onder de tip verder.

Tip van een local

Tomoko Kato is danslerares en docente Japans: "De Spoorzone loopt over in het Spoorpark met aan een waterpartij het T-huis. Nu zit je er heerlijk bij het haardvuur en over een paar maanden weer met een drankje aan de waterkant.” Tomoko vertelt op nsfavourites.nl welke adressen in Tilburg je écht niet mag missen. Benieuwd?

Boeken, bierbrouwers en bars

De locomotiefhal heet inmiddels LocHal en is een imposante bibliotheek met lunchstek, tentoonstellingen en culturele evenementen. In de andere loodsen kom je een broodjesbar, bierbrouwer en koffiebranderij tegen. En ook een skatepark vol streetart, en Raw, het gezellige restaurant met ruig rafelrandje. De behoefte aan cafeïne stil je op de Spoorzone in een oud wagonnetje waar bio-koffiebar Stoom013 verrukkelijke baristakoffie zet.

Typisch Spoorzone: eten in loods of wagon

De Houtloods laat zien hoe romantisch een industrieel decor kan zijn. Het transparante restaurant met zijn twinkelende priklichten heeft een open keuken. Neem plaats aan de bar en zie hoe de keukenbrigade culinaire hoogstandjes bereidt. Zeker zo charmant, maar compleet anders, is goede buur Eetbar De Wagon. Twee prachtig gerestaureerde treinstellen uit 1930 vormen een intiem eetcafé met uitzicht op het station.

Bezoek alle hotspots uit dit artikel, fysiek of online:

 1. Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434
 2. Kaaszaak, Noordstraat 79A
 3. De Burgerij, Noordstraat 87
 4. Sam Sam, Noordstraat 82
 5. Buutvrij, Stationsstraat 49
 6. De Spaarbank, Noordstraat 125
 7. Superfly, Nieuwlandstraat 2
 8. Pig & Rye, Nieuwlandstraat 28
 9. Mint & Pepr, Heuvelstraat 125
 10. Conceptstore Tien, Heuvelstraat 104
 11. Re-Issue, Telefoonstraat 41
 12. Meneer en Mevrouw van Hout, Telefoonstraat 36
 13. Stuen, Willem II-straat 82
 14. Friandies, Willem II-straat 4
 15. LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000
 16. Raw, Burgemeester Brokxlaan 30
 17. Stoom013, Burgemeester Brokxlaan 6
 18. De Houtloods, Burgemeester Brokxlaan 1041
 19. Eetbar de Wagon, Burgemeester Brokxlaan 1041

Let op: Vrijwel alle adressen die genoemd worden in deze stedentrip hebben een webshop of een afhaalmogelijkheid (voor eten). Zowel ter plekke als online. Daarmee kan deze stedentrip ook thuis vanaf de bank gemaakt worden. Check altijd even of een adres nog geopend is voor het publiek.  

Tekst: Fee van ’t Veen en Roos Stalpers. Fotografie: Petra Hoogerbrug & Rolinda Windhorst

Bekijk ook:

STEDENTRIP DEVENTER

NS-WANDELING

VEELGESTELDE VRAGEN

Direct naar...

NS Flex Reisinformatie NS Zakelijk Klantenservice

Sociale media

Facebook Twitter Instagram YouTube LinkedIn