DEVENTER

Hippe Hanzestad

Ook zonder het jaarlijkse Dickensfestijn heeft Deventer alle ingrediënten in huis voor een stedentrip: sfeervol én inspirerend. Deze stad wil je onthouden voor een dagje uit zodra het kan.

Winkel eindelijk

De stedentrip in de stad aan de IJssel gaat feestelijk van start, want er is er één jarig: het treinstation van Deventer bestaat 100 jaar en heeft een flinke opknapbeurt cadeau gekregen. Maar niet te lang gedraald, de gezellige, historische Hanzestad wacht op jou. De Keizerstraat is dé entree tot de binnenstad en leidt in een paar minuutjes naar de Brink.

De tekst gaat onder de video verder.

Zo gezellig is Deventer!

Benieuwd welke hotspots in Deventer je niet mag missen? Bekijk dan de vlog van Leoni en Gijs, die speciaal voor ons op pad gingen naar deze Hanzestad en jou de leukste plekjes laten zien.

De vlogopnames zijn gemaakt voordat het kabinet de nieuwe, strengere coronamaatregelen bekendmaakte op dinsdag 13 oktober 2020.

Stadshart van Deventer

De Brink is het schilderachtige stadshart van Deventer en een van de mooiste pleinen van Nederland. Het is omgeven met gezellige (eet)cafés met verwarmde terrassen, stuk voor stuk met uitzicht op de middeleeuwse Waag. Voor meer middeleeuws moois duik je het Bergkwartier in. De Walstraat is een van de oudste straatjes van de stad en gevuld met bijzondere adresjes, van winkels tjokvol curiosa of chocolade tot een oud mosterdfabriekje dat is omgetoverd tot een hedendaagse markthal. Koffie- en theeliefhebbers stappen binnen bij Roemar voor koffiesoorten uit alle hoeken van de wereld, een wisselend aanbod aan bonen, huisgemaakte taart en thee om zelf te scheppen en mêleren. Hier kun je ook terecht voor een lekkere koffie ‘to go’ met taart. En wie in de donkere dagen rond kerst echt niet zonder een dosis Dickens kan: in de Walstraat is een voormalige vrouwengevangenis omgetoverd tot het Charles Dickens Kabinet. De tekst gaat verder onder de foto's.

Kijk voor stedentips ook op nsfavourites.nl of volg ons op Facebook en Instagram.

NS Stedengids Deventer Walstraat

Walstraat

NS Stedengids Deventer Brink

Wilhelminafontein op de Brink

De leukste winkelstraatjes van Deventer

Aan de andere kant van de Brink, een beetje verstopt achter de Waag, liggen de twee leukste winkelstraatjes van de stad: de Grote en de Kleine Overstraat. De namen zijn opmerkelijk, want de Kleine Overstraat is niet alleen langer dan de Grote Overstraat, maar ook een stuk breder. Met een fijne mix aan speciaalzaakjes, koffietentjes en conceptstores staat dit duo garant voor een flinke portie winkelgeluk. Niet missen: Flotte, met een verrassend assortiment aan mode- en woonaccessoires, van vintage tot fonkelnieuw. Kruip-door-sluip-door cadeauwinkel Hoge Ramen, en Bouwhuis, dat culinaire lekkernijen als cider, jam en siroop combineert met hedendaagse kunst. Een beetje vreemd, maar wel lekker. Nieuwkomer Lou is de knusse huiskamer van de twee straatjes en dé plek voor een kruidige Chai Latte, huisgebakken taart of lekker gezonde lunch.

De tekst gaat verder onder de aanbieding.

Tips voor de leukste winkels, musea, restaurants en wandelingen direct in je mailbox?

Bekijk jouw dagje uit naar Deventer

NS steengids Deventer logo

Gratis NS Stedengids

Ontdek in Deventer:

• De leukste boetiekjes • De favoriete hotspots van bekende locals

Shoppen in Deventer

Via de Lange Bisschopstraat bereik je dat andere bekende plein, het Grote Kerkhof. Maar niet voordat je jezelf hebt getrakteerd op versgebakken zoet van Daily Donut. Heel andere koek dan die waar Deventer zo bekend om staat! Wist je trouwens dat de Amerikaanse klassieker Nederlandse roots heeft en geïnspireerd is op de Olykoek, oftewel de oliebol? Maak na het smikkelen je vingers weer suikervrij, want je wilt niet met plakkerige handjes bij Eindelijk! binnenstappen. Deze winkel is gevuld met mode-items voor hem en haar, van basics tot limited editions. De eigenaren verkopen een select aantal labels, zoals MbyM, Champion en Clean Cut Copenhagen. En dat in een prachtig pand dat ooit dienstdeed als synagoge. Een raam met een davidsster boven de voordeur herinnert aan deze tijd.

Het artikel gaat verder onder de foto's.

Mimik

NS Stedengids Deventer

Carlos in Huis

Schilderij vrouw

The joy of painting

Museum More ligt in Gorssel, ingeklemd tussen Deventer en Zutphen. Het museum huist in een voormalig gemeentehuis en biedt een overzicht van het modern realisme in Nederland, van Pyke Koch tot de hedendaagse Lara de Moor.

Bekijk nu online de werken van ‘Hollands meest verstilde schilder’ Jan Mankes.

Lunchen in Deventer

Aan het einde van de straat stuit je op de Lebuinuskerk, hier ligt de ontstaansgeschiedenis van Deventer. De Engelse monnik Lebuinus zette hier in 768 een houten kerkje neer. Inmiddels is de kerk van steen en de op een na grootste van Nederland. Op de toren prijkt de tekst, met een boodschap voor alle tijden: ‘Vertrouw op God, wees waakzaam, denk goed na en handel dapper.’ Aan de voet van de kerk bevinden zich veel restaurants. Zo is Café Cuisine St. Maxime een fijne stek met Franse flair op de hoek van het Grote Kerkhof en de Nieuwe Markt.

Winkelen in Deventer

Winkelen is een aanrader in het Lebuinuskwartier. Tussen de glimmende pieken, ballen en slingers van de Ten Kate Kerst Pop-up Store kom je helemaal in de feeststemming en hetzelfde geldt voor De Rozijnenkorf. In deze voormalige apotheek scoor je de heerlijke, biologische wijnen voor tijdens het kerstdiner. Een cadeau (voor jezelf) kopen? Carlos in Huis is gevestigd in een oud bankgebouw aan de voet van de grote kerk en is de allermooiste winkel van de stad. Verdeeld over drie etages vind je hier 800 m2 aan wooninspiratie, van kaarsen van Hay en keramiek van Cor Unum tot iconische Plastic Chairs van Ray & Charles Eames. Bijzonder: de kluizen en kantoren die dienstdoen als stijlkamers. Het artikel gaat verder onder de tip.

Tip van een local

Milou Merfol (1994) van ontbijt- en lunchroom LOU. coffee, salad & more: “DARE is dé kledingzaak van Deventer. Eigenaren Michelle en Gert-Jan zijn gastvrij, eerlijk en hebben een passie voor mode. In iedere outfit die ik draag, verwerk ik wel een item uit hun te gekke winkel.”

Milou vertelt op nsfavourites.nl welke adressen in Deventer je écht niet mag missen. Benieuwd?

Borrelen in Deventer

Om de dag in stijl af te sluiten, slenter je in de schemering richting de IJssel. Je kunt er een drankje drinken bij Café Hier & Bar Daar van Mimik, een fonkelnieuwe plek voor film en theater. Vanzelfsprekend met uitzicht op de rivier. Maar om de smaak van de stad écht te proeven wandel je iets verder door naar de stadsbrouwerij van Deventer: DAVO. In het proeflokaal in de oude machinefabriek verover je een plekje aan een biertafel en warm je – terwijl de houtkachel knispert – op met een goede burger en donker biertje. Cheers!

NS Stedengids Deventer straat

Waterstraat

Daily Donut

Bezoek alle hotspots uit dit artikel, fysiek of online:

 1. Roemar koffie & thee, Walstraat 45
 2. Charles Dickens Kabinet, Walstraat 20
 3. Flotte Conceptstore, Grote Overstraat 77
 4. Hoge Ramen, Grote Overstraat 46
 5. Het Bouwhuis – Fine Food & Fine Art, Kleine Overstraat 17
 6. Lou, Kleine Overstraat 9
 7. Daily Donut, Lange Bisschopstraat 5
 8. Eindelijk!, Lange Bisschopstraat 19
 9. St. Maxime, Nieuwe Markt 37
 10. Kerst pop-up Ten Kate, hoekje Grote Poot
 11. De Rozijnenkorf, Assenstraat 4
 12. Carlos in Huis, Hofstraat 13-15
 13. Davobier, Sluisstraat 6
 14. Sandton IJsselhotel, Worp 2
 15. Mimik, Achter de Muren Vispoort 10

Let op: vrijwel alle adressen die genoemd worden in deze stedentrip hebben een webshop of een afhaalmogelijkheid (voor eten). Zowel ter plekke als online. Daarmee kan deze stedentrip ook thuis vanaf de bank gemaakt worden. Check in deze tijd altijd even of een adres nog geopend is voor het publiek.

Tekst: Roos Stalpers & Fee van 't Veen. Beeld: Petra Hoogerbrug

Bekijk ook:

STEDENTRIP TILBURG

Direct naar...

NS Flex Reisinformatie NS Zakelijk Klantenservice

Sociale media

Facebook Twitter Instagram YouTube LinkedIn