De geluksroute

We leven in een tijd waarin veel anders loopt dan verwacht. En waarin onze relaties veranderen. We zien familie te veel of te weinig en samenwerken met collega’s is ook niet meer wat het was. Het boek De geluksroute wijst je de weg naar minder frustraties en meer plezier in al je relaties. Anne de Jong is psycholoog, coach en trainer en vertelt over het boek dat ze schreef.

Vertel, hoe is dit boek tot stand gekomen?

‘Als oprichter van NONONS, een opleidingsinstituut voor coaches, zie ik hoe de inzichten uit het coachvak zorgen voor een betere band met de mensen om je heen. Ik gun ook mensen zonder coach of coachopleiding minder sociaal gedoe. Ik schreef eerder boeken voor coaches en besloot: nu is het tijd het over een andere boeg te gooien.’

Wat is zo’n voorbeeld van sociaal gedoe?

‘Iedereen kent het wel. Je komt bijvoorbeeld thuis en kunt niet wachten om te vertellen hoe je dag was. Maar je partner is met heel iets anders bezig en luistert helemaal niet. Laat maar, denk je teleurgesteld en je trekt je terug. En als je partner jou even later iets wil vertellen doe je alsof je hém niet hoort. Je denkt er niet eens over na: het is een reflex. Niet zo gek, 95 procent van ons gedrag gaat automatisch. Dus als iets anders loopt dan we gewild hadden, schieten we in de aloude reflexen van vechten, vluchten of bevriezen. We snauwen of doen passief-agressief, lopen weg of verzinnen een smoes, durven geen nee te zeggen. Onze ergernissen houden we voor ons, maar sparen we wel op – zegels sparen noem ik dat. Is het zegelboekje vol, dan nemen onze reflexen het over. En dan beland je op de ongeluksroute: een weg die leidt naar frustratie en verwijdering. Soms tot relatiebreuken of ontslagen aan toe.’

Vrouw leest in trein

Anne de Jong

Anne's favoriete boeken

1. Drift – Bregje Hofstede

Een stel spreekt zich niet uit naar elkaar toe, wat hen uit elkaar drijft. Prachtig boek over de ongeluksroute en de geluksroute.

2. De keuze – Edith Eger

Deze Amerikaanse psychotherapeute overleefde Auschwitz en weet toch in haar leven de regie te pakken zonder in slachtoffergedrag te vervallen. Indrukwekkend.

3. Familieopstelling – Kluun

Dit is een heerlijk leesbaar boek over de psychologie van een ooit notoire vreemdganger die zoekend is in het leven.

Hoe kan dit boek helpen om thuis minder gedoe te hebben?

‘In deze tijd zitten gezinnen en stellen noodgedwongen op elkaars lip. In zo’n situatie kan elke kleine ergernis een grote botsing worden. En toch hoef je met de juiste tools niet vanuit je reflexen te reageren. In mijn boek geef ik alternatieven die leiden naar begrip, acceptatie én verandering: de geluksroute. Daarbij is het allereerst belangrijk te bedenken wat voor doel je voor ogen hebt in de relatie waarin gedoe is. Met je puber bijvoorbeeld, die alles achter zich laat slingeren en nooit de ontbijtboel opruimt. Als je op je vizier hebt dat je uiteindelijk gewoon een liefdevolle relatie met je kind wilt hebben, helpt je dat om te voorkomen dat je reflexen het overnemen en dat je ontploft.’

En hoe helpt dit in contact met collega’s op afstand?

‘Een eerlijk gesprek, waarin je helder vertelt wat je stoort zonder de ander aan te vallen, kan overal zó veel leed oplossen. Het geeft je de gelegenheid om verder te kijken dan alleen maar naar het gedrag van de ander. Dat leidt bijna altijd tot meer begrip – en daarmee verandering – over en weer. Nu we op afstand van elkaar moeten werken, zien we vooral elkaars gedrag. Minder contact zorgt dat we sneller oordelen en minder empathie opbrengen. Iemand die ik coach ergerde zich bijvoorbeeld gek aan een collega die te weinig werk leverde, en vaak ook nog te laat. Toen hij een eerlijk gesprek aanging, bleek dat zijn collega in een hevige relatiecrisis zat en bijna kopje onder ging. Onder gedrag zitten altijd gevoelens. Als je in plaats van te oordelen je verplaatst in de ander, word je milder. En dat geeft ruimte om het gesprek aan te gaan of, ook een optie: je frustraties los te laten.’

Boek de geluks route

Win ‘De geluksroute’

NS geeft 5x het boek ‘De geluksroute’ weg! Winnen?

Win een pakket Dwarsliggers!

Door zijn handzame formaat leest de Dwarsligger fijn in de trein. SPOOR mag 15 pakketten met deze 3 titels weggeven. Kans maken?

Boek schaduwstad

Schaduwstad – Elizabeth Day

De levens van Howard, zijn slachtoffer, een journaliste en een oudere dame raken met elkaar verstrengeld op een manier die zij nooit hadden kunnen vermoeden.

Boek de schaduw vriend

De schaduwvriend – Alex North

Vijfentwintig jaar later verwerkt Paul stukje bij beetje zijn jeugd. Wat is er daadwerkelijk gebeurd op de dag van de moord? Waar zou Charlie nu zijn?

Boek de genesissleutel

De Genesissleutel – Jeroen Windmeijer

Wat was die man in Peru in hemelsnaam op het spoor? Door wie werd hij achtervolgd? Of door wát? En is de wereld daar klaar voor?

De 10 beste leesboeken

De winter is een ideale tijd om te genieten van een goed boek. Onder een dekentje op de bank of lekker warm voor de haard. Wij hebben, in samenwerking met hebban.nl, een top 10 samengesteld van boeken met een indrukwekkend, waargebeurd verhaal. Laat je inspireren. Kijk voor meer top 10-lijstjes op ns.nl/treinlezer

Boek nu ik je zie

Nu ik je zie – Merlijn Kamerling

Tien jaar na de dood van Antonie Kamerling gaat zijn zoon Merlijn op zoek naar een completer beeld van zijn vader, in alles wat hij achterliet

Boek de meeste mensen deugen

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden?

Boek 't hooge nest

’t Hooge nest – Roxane van Iperen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren de joodse zussen Brilleslijper een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi.

Licht in de tunnel – Marc de Hond

Marc de Hond vertelt openhartig over de periode nadat hij te horen had gekregen dat hij kanker had. Vol optimisme weet hij zelfs licht te brengen in de donkerste momenten.

Hannelore het meisje uit de sekte

Hannelore – Frank Krake

Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte "Gemeente Gods'. Het leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland.

Boek

Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers

Van grote hoogtes naar diepe dalen en van gemoedelijke spreekuren tot zenuwslopende bevallingen. En dat alles soms in één dag.

boek druks mijn onrustige leven met add

Druks – Francien Regelink

In Druks legt Francien uit wat AD(H)D precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt.

Boek je kunt het maar één keer doen

Je kunt het maar één keer doen - Barbara van Beukering

Je kunt het maar één keer doen is een persoonlijke zoektocht waarin Van Beukering op haar bekende luchtige en integere toon aanzet tot nadenken over de manier waarop we sterven.

Boek uit beeld

Uit beeld – Amber Brantsen

Uit beeld is een openhartig boek over wat wij van onszelf vragen en verwachten. Een verhaal over de balans tussen gezond en ongezond.

Boek vechters baas

Vechtersbaas – Lisanne Spaander

Lisanne is zestien als bij haar botkanker wordt geconstateerd. De slechte prognose zet haar hele leven op zijn kop. Toch vindt ze de kracht om door te gaan.

Tekst: Suzanne Bergman, Beeld: Petra Hoogerbrug

Deel via:

Direct naar...

NS Flex Reisinformatie NS Zakelijk Klantenservice

Sociale media

Facebook Twitter Instagram YouTube LinkedIn