Reizen terwijl je slaapt

De nachttrein is terug van weggeweest! In 2016 stopten de nachttreinen van de Oostenrijkse spoorwegen met rijden naar en vanuit Nederland, maar in de loop van 2021 rijdt Nightjet, zoals de nachttrein heet, elke dag van Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar Düsseldorf, München, Innsbruck en Wenen. Goed om te weten voor als we straks weer mogen reizen.

Nightjet in Europa

Met de komst van Nightjet zal Nederland weer aansluiten op het Europese netwerk van nachttreinen. Goed nieuws, nu reizigers steeds meer zoeken naar een duurzaam en betaalbaar alternatief voor het vliegtuig. In de loop van 2021 vertrekt de trein dagelijks aan het begin van de avond uit Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Treinreizigers komen de volgende ochtend aan op hun bestemmingen München, Innsbruck of Wenen. In omgekeerde richting arriveert er elke ochtend een nachttrein vol uitgeslapen reizigers op de Nederlandse stations. De tekst gaat na de illustratie verder.

Düsseldorf

Düsseldorf kent een bijzonder hoge levenskwaliteit. De historische wijken, moderne invloeden (die skyline …!), de haven en de Rijn bieden voor ieder wat wils. Mis Galerie Hans Mayer niet: hij bracht als eerste Andy Warhol, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat naar de stad. Düsseldorf kent de grootste Japanse community van Duitsland, dus eet vooral ramen, bij Takumi of Naniwa. Henri hotel ligt handig tussen het station en het oude centrum in, hier slaap je in kamers met design uit de sixties en seventies.

Bed of stoel?

Aan boord van Nightjet kun je kiezen voor een slaap-, lig- of zitplaats. De trein beschikt over slaapwagens met 1-, 2- of 3-persoonscompartimenten, ligrijtuigen voor 4 of 6 personen en zitcompartimenten met 6 zitplaatsen. Je kunt ervoor kiezen om een privécompartiment te reserveren of om het compartiment te delen met andere reizigers. In een ligcompartiment heb je minder ruimte en minder luxe bedden dan in een slaapcompartiment. Voor welk rijtuig je ook kiest, de Nightjet is ingericht voor een ontspannen reis, inclusief service en beenruimte.

Tickets en prijzen

Een update over de exacte startdatum van reizen met Nightjet volgt half januari 2021. Tickets zijn beschikbaar vanaf 30 euro voor een zitplaats, vanaf 60 euro voor een slaapplaats en luxere bedden zijn er vanaf 90 euro. Tickets zijn te koop via  nsinternational.com  en telefonisch via het NS International Service Center (030-2300023). Tickets zijn een half jaar vooruit te boeken. NS International adviseert u voor het boeken van een internationale treinreis de actuele reisadviezen te controleren van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nightjet van de toekomst

Omdat treinreizen binnen Europa naar verwachting snel de norm zal worden, is er een vloot nieuwe Nightjets besteld. De eerste Nightjets met het nieuwe ontwerp staan ​​op schema voor vertrek vanaf 2022. Voor de nieuwe generatie Nightjets wordt een ultramodern design gecombineerd met nog meer comfort en privacy, met een eigen toilet en douche in de standaard- en luxe coupés en gratis wifi-service.

München

München trekt veel zakelijke reizigers en bezoekers van de Oktoberfesten. Maar München is zoveel meer! Zo is het Kunstverein al 200 jaar een platform voor moderne kunst, waar exposities regelmatig worden afgesloten met een knallende rave party. De torens van de beroemde Frauenkirche torenen boven de stad uit. Kom je een Chinese pagode tegen? Stop dan zeker even voor een bezoek aan de bijbehorende biertuin Chinesischer Turm. Slapen doe je betaalbaar en goed in het Bavaria boutique hotel in de oude stad.

Wenen

Wenen is hét knooppunt van nachttreinen in Europa: vanuit hier reis je met de trein zo door naar andere bestemmingen in Europa. Blijf vooral ook even, bijvoorbeeld om de keizerlijke sfeer van 1569 te proeven in het beroemde Schönbrunn Paleis. Meissl & Schadn serveert traditioneel Weens eten in een charmante setting. Ook overnachten kan hier charmant: het Magdas hotel wordt gerund als een sociale onderneming, waarin mensen die asiel zoeken werken en aan upcycling wordt gedaan. Zo komen de kasten uit coupés van de Oostenrijkse spoorwegen.

Innsbruck

Innsbruck is als ‘hoofdstad van de Alpen’ een geliefde bestemming voor berg- en wintersporters. Vanuit deze vallei ben je zo in de skigebieden van Tirol en ook reis je vanuit hier makkelijk verder naar Italië. Bovendien kun je hier eten tussen de fresco’s, in Stiftskeller, een oud klooster. Iets buiten de stad kun je je laven aan de wonderen van kristal in de Swarowski kristalwereld. Het designhotel Nala is centraal gelegen en dus een prima uitvalsbasis.

Tekst: Janneke Grootings. Illustratie: Yoko Heiligers

Bekijk ook:

REIZIGERS ONDERWEG

NEDERLAND MUSEUMLAND

Direct naar...

NS Flex Reisinformatie NS Zakelijk Klantenservice

Sociale media

Facebook Twitter Instagram YouTube LinkedIn