7x UIT EN THUIS

In deze koudere maanden geniet je uit en thuis van een breed cultureel aanbod. Van online voorstellingen tot een lichtfestival in winterse sferen.

1

Spectaculaire lichtkunst

In Emmen

Beleef een magische avond met tientallen lichtsculpturen, muziek en vuurspuwers tijdens het China Lights Festival in Emmen (15 januari t/m 5 april). Tijdens een speciale route door het Rensenpark zie je indrukwekkende lichtkunstwerken van bloemen en dieren. Eén hoogtepunt is de draak van negen meter hoog en veertig meter breed. Organisator Jannet Westebring: ‘Ons festival is een complete belevenis voor bezoekers. Na afloop vraag je je af: heb ik dit écht meegemaakt? Het is net een sprookje.’ Kaarten zijn verkrijgbaar via de website.

2

Hechte vriendschap

In diverse steden

Bram van der Vlugt staat na zijn succesvolle toneelcarrière van zestig jaar nog één keer op de planken voor de voorstelling Meneer Green (t/m 13 april). Hij speelt een knorrige, oude man die een hechte vriendschap opbouwt met zijn verzorger, een homoseksuele jongen. Als Greens strenggelovige schoondochter plots op de stoep staat, moet hij kiezen tussen hen. Een hartverwarmend verhaal met een lach en een traan.

3

Ode aan Beethoven

In diverse steden

Het is precies 250 jaar geleden dat Ludwig Beethoven werd geboren. Het Nederlands Blazers Ensemble viert dat met een concertreeks waarin zij zijn iconische negende symfonie spelen. Inclusief ‘Ode an die Freude’, dat geïnspireerd is op de tekst van Friedrich Schiller en gaat over gelijkheid, vrijheid en broederschap. Actueler dan ooit. Naast de nachtegalen van Consensus Vocalis bestaat het koor uit zangers van verschillende culturen. Deze avonden symboliseren onderlinge verbintenis (16 december t/m 1 maart).

4

Ticket To Ride

Aan de eettafel

Stap aan boord met Ticket to Ride Europe en ga mee op reis! Claim de routes op jouw bestemmingskaarten en bouw het grootste treinnetwerk in deze prachtige bordspel-klassieker voor het hele gezin! Naast Europa kun je ook Ticket to Ride Nederland, Amsterdam, Mijn Eerste Reis en vele andere bestemmingen spelen! NS geeft maar liefst 10 exemplaren van Ticket to Ride Europe weg! Wil je een spel winnen?

5

Podcast Theaterbeprater

Thuis te beluisteren

Wat is de rol van een dramaturg? En waarom is een 1 ster-recensie goed? In de toegankelijke podcast De Theaterbeprater leert acteur Sander Plukaard je alles over de theaterwereld middels zijn gesprekken met o.a. acteurs, recensenten en nieuw talent. Jeugdvriend Aaron is zijn sidekick en vertegenwoordigt de leek. Plukaard: ‘Iedereen moet de kans krijgen om met deze bijzondere kunstvorm in aanraking te komen.’ Ook te vinden op Spotify: De Theaterbeprater van Toneelschool Producties.

6

Opera & ballet

Thuis te bekijken

Het online platform van Nationale Opera & Ballet is een walhalla voor liefhebbers van deze kunstvormen. Je vindt er diverse video’s die in het teken staan van ‘Keep on Singing and Dancing – Stay Safe’. Een mooi voorbeeld daarvan zijn solodansers die zwieren door verlaten Amsterdamse straten. Regelmatig verschijnen er nieuwe, online dansvoorstellingen en opera’s zoals Le Nozze di Figaro, over liefde en teleurstelling. Ook de documentaireserie Bloed, Zweet en Blaren met dansers van het Nationale Ballet is het bekijken waard.

7

Theater voor thuis

Maak het mee vanaf de bank

Op de website van het Parktheater Eindhoven ontdek je de leukste kijk- en luistertips voor jong en oud. Van theater tot cabaret, alle genres komen aan bod. Wat dacht je van hilarische sketches van het duo Rundfunk? Ben je eerder toe aan een romantisch liefdesverhaal? Kies dan voor de online voorstelling Turks Fruit, naar het bekende boek van Jan Wolkers. Of luister naar inspirerende podcasts van theatermakers, spelers en comedians, zoals Paulien Cornelisse, Dolf Jansen en Peter Heerschop.